Interrailen met kinderen: onze ervaring met een treinrondreis

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


Benieuwd hoe het is om te interrailen met kinderen? We hadden deze zomer geen zin in een lange vlucht en ook niet in een lange autoreis, maar wilden wel veel verschillende regio’s bezoeken. Daarom boekten we een Interrail Pass voor 3 weken. We reisden de eerste dag naar het zuiden van Duitsland, om vanaf dan om de twee à drie dagen telkens ongeveer 3 uren verder te reizen met de trein. Zo spoorden we nog naar Tirol, Karinthië, het meer van Bled, de grotten van Postojna in Slovenië, de Sloveense kust, het Gardameer in Italië en het zuiden van Zwitserland.

Interrailen is comfortabel én zorgt voor quality time met het gezin

Wij vonden het reizen per trein door Europa heerlijk. Onze dochter kon rondlopen als ze er zin in had, je hebt altijd een toilet bij de hand en je hebt zeeën van tijd om boeken te lezen, spelletjes te spelen, te knutselen in de trein en door het raam te kijken. Terwijl er bij autorondreizen toch altijd één ouder relatief vermoeid aankomt, hadden wij beide tijd voor onszelf en tijd om te spelen met onze dochter. Onze dochter vond het erg leuk op de trein en vermaakte zichzelf met knutsel- en stickerboekjes. We speelden ook vaak ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelletjes, zoals om ter eerst een speeltuin of zwembad spotten vanuit de trein. Sommige treinen hadden ook speciale aandacht voor kindjes. In Frankrijk kreeg ze bijvoorbeeld een kleurboekje op de trein en in Oostenrijk hadden we af en toe een kinderbioscoop (een wagon met een knus kinderhoekje waar films gespeeld worden).


We regelden het zo dat we op reisdagen steeds rond 10 uur vertrokken en rond 13 à 14 uur aankwamen op onze bestemming met ondertussen alle tijd om lekker te picknicken op de trein. Bij de zoektocht naar logies was de afstand tot het treinstation dan ook een prioriteit. We zorgden ervoor dat onze accommodaties niet verder lagen dan een kwartier of twintig minuten lopen van het station of dat we het gemakkelijk met een bus vanaf het station konden bereiken. Fijn was dat we in de logiesplekken in Oostenrijk steeds gratis vervoer kregen naar het treinstation, wat blijkbaar vrij ingeburgerd is daar.

Interrailen is relatief goedkoop voor gezinnen Het voordeel van een Interrail kaart is dat er per volwassene 2 kinderen volledig gratis mee mogen reizen; wat uiteraard veel geld bespaart ten opzichte van een vliegtuigticket. Voor onze 3 weken Interrail kaart betaalden wij (prijspeil 2017) 400 euro per volwassene. Onze dochter reisde helemaal gratis. Omdat we voor een aantal treinen in Italië kozen voor de hogesnelheidslijn en voor de langere treinafstanden in Duitsland een zitplaatsreservatie deden, betaalden we nog ongeveer 150 euro aan toeslagen erbij. Als je bedenkt dat een enkele treinrit van onze woonplaats naar het zuiden van Duitsland alleen al ongeveer 180 euro per volwassene zou kosten, dan is 400 euro voor drie weken niet duur.


De Interrail Pass is erg gemakkelijk om te gebruiken.

Het systeem van de Interrail Pass zit eigenlijk heel erg simpel in elkaar. Voor je in een nieuwe trein opstapt, schrijf je het vertrekuur van de trein op, alsook je startplaats en je bestemming. De conducteur keek gewoon iedere keer naar de geldigheid van de pas, en of de regel ingevuld was. Standaard is er plaats voor zo’n twintigtal regeltjes, maar je kan gratis extra bladzijden printen, zodat je meer treinen kan nemen. Als je een Interrail Pass koopt, kan je ook gratis de Interrail App downloaden. Zo heb je op je smartphone altijd de uurroosters van de treinen van de dertig verschillende landen bij de hand. De app werkt ook offline en geeft duidelijk aan of je vooraf moet reserveren voor een bepaalde trein of niet. Interrail heeft ook een eigen boekingscentrale, die de reservaties voor bepaalde hogesnelheidstreinen en zitplaatsreserveringen tegen een piepkleine vergoeding voor je maakt. Het handige is zo dat je zelf niet bij alle treinmaatschappijen van de verschillende landen moet reserveren, maar dat zij dit voor alle verschillende landen voor je doen. Sommige tickets ontvang je online en andere per post. Wij kregen bijvoorbeeld de Franse en Duitse tickets toegestuurd en de tickets van de andere landen ontvingen we online.

Interrail Pass: nog wat extra informatie

Je kan kiezen of je een Interrail Pass aanschaft voor één land (of eventueel twee landen), of een globale pas waarmee je door 30 landen in Europa kan reizen. Daarnaast heb je nog eens de keuze tussen een Flexi Pass (waar je niet iedere dag, maar een aantal dagen mee kunt reizen) of een Global Pass, waarmee je iedere dag met de trein kan reizen. Wij kozen voor een Global Pass, zodat we ook nog op rustdagen daguitstapjes konden maken met de trein. Je kunt een Interrail Pass niet gebruiken om rond te reizen in je eigen land. Je mag er enkel mee op je vertrek- en terugkomdag een treinrit mee doen naar de luchthaven of naar een grensstation met een ander land. Naast het gratis reizen met de trein heb je per land ook nog een aantal voordelen zoals kortingen op verschillende ferrytochten en langeafstandsbussen. Dit kan je telkens gemakkelijk controleren op de website van Interrail, die per land de voordelen aangeeft. Je raadt het dus al. Wij hadden een super ervaring met Interrail en zouden het zo aan ieder gezin aanraden.