Wandel eens met een ezel in de Westhoek

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


Afgelopen zomer gingen wij met onze vriendengroep wandelen met een ezel. Om één of andere reden (vraag me niet waarom) stond wandelen met een ezel al een tijdje op mijn bucket list. Het leek me immers zo rustgevend en gezellig om met een ezel door de bossen te wandelen.

We boekten een ezel-zoektocht via Ezelpad, een organisatie in de Westhoek die naast wandelingen ook allerhande workshops met ezels aanbiedt. Voor ongeveer 60 euro kan je met je groep een halve dag op stap met een ezel. Via raadsels en kleine opdrachtjes gingen we zelf onze weg moeten zoeken rond de Rodeberg.


Na aankomst mochten we eerst kennismaken met Isidoor, en hem klaarmaken voor vertrek. De kinderen mochten hem borstelen en na nog wat uitleg konden we vertrekken. Een ezel blijkt een heel gevoelig dier te zijn, die heel scherp de groepsdynamiek aanvoelt. Gelukkig bleek hij onze groep wel leuk te vinden, want de berucht koppigheid merkten we niet al te veel. Er zaten echter verschillende stukken in waarin het bospad steil omhoog ging en waarin Isidoor flink wat warme knuffels en aanmoediging nodig had om boven te geraken. Hij had ook vrij snel door dat hij bij ons wel wat langer mocht grazen dan normaal bij zijn baasje. En hij rook perfect welke kindjes van ons groepje iets lekkers in hun rugzakje hadden. Halverwege de wandeling pauzeerden we op de oude Kosmos-site op de Rodeberg. Sinds een aantal jaren is er een erg leuke speelzone aangelegd van iets meer dan zeven hectare, met een natuurlijke speeltuin, een speelkuil, tunnels, glijbanen, en nog veel meer. Leuk voor de kinderen en voor de grotere kinderen 😊

In de namiddag gingen we wandelen op het bewegwijzerde hindernissenparcours van Nieuwkerke, een dorp in de buurt. De ‘eekhoornbordjes’ leiden je de weg langs een oude tramroute met verschillende kleine hindernissen zoals een klimmuur, stappalen, een speleobox, en nog veel meer. Alhoewel Nieuwkerke een klein dorpje is; kwamen we op deze grote ook een erg grote en leuke speeltuin tegen. Het avonturenparcours is dus een ideale gratis aanrader als je in de regio bent.

Maar in de Westhoek is er nog zoveel meer te beleven. Je kan bijvoorbeeld een halve dag volksspelen doen in de buurt van Poperinge. Altijd leuk ! Of de Kinderbrouwerij is ook altijd leuk. Ook hier kan je volksspelen doen of één van hun ‘kinderzoektochten’ in de regio uitproberen. Of breng een bezoekje aan het folkmuseum in Dranouter. Of neem de kabelbaan ‘Cordoba’ …. Of volg één van de kinderwandeltochten bij de Rodeberg of de Kemmelberg waarbij de kinderen zelf kaart moeten lezen en verschillende raadsels en opdrachten moeten oplossen onderweg.

We eindigden ons dagje Westhoek met een heerlijk diner in ‘Den Heksestoel’, een leuk en lekker restaurant in Loker (Dranouter), waar ze verschillende kindermenu’s hebben, en ook een klein speeltuintje buiten.