Backpacken met kinderen – wat neem ik mee in mijn rugzak?

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


Op reis gaan met de rugzak vinden wij zalig. Het lijkt alsof je hele huishouden op je rug past en de hele wereld zo voor je open ligt. Mijn Deuter is inmiddels bijna twintig jaar oud (o; ik word oud!) en lijkt onverslijtbaar. Maar ook reizen met de rugzak met kinderen is heerlijk. In deze blogpost geef ik je mijn tien tips en tricks wat je mee moet nemen op rugzakreis.


1 Neem weinig mee ! Het allerbelangrijkste is een gigantisch cliché, maar gewoon echt belangrijk. Neem niet te veel mee. Wij beperken meestal onze rugzak tot 11 à 12 kilogram per persoon. Van zodra het meer weegt; begint het toch zwaar te worden om langere stukken te lopen. We hebben elk een rugzak van 65 liter, waarin we eigenlijk altijd meer dan plaats genoeg hebben. Zorg ook voor een rugzak die ergonomisch goed zit en goed op je heupen steunt. Fleur had als kleuter haar eigen Vaude rugzak van 12 liter, en is nu overgestapt op een Mammut trekkingrugzak van 18 liter. Zelf draagt ze alleen wat water & snacks, een boekje en wat stiften en haar knuffel. Maar vanaf dit jaar wil ze haar eigen kledij dragen. Dat belooft !

2 Kledij

Beperk het aantal stukken kledij. Voor mezelf en voor Fleur heb ik altijd het volgende mee:

- 4 slips en 1 beha - één wandelshort of wandelrok - één reserve-jeansbroek of gemakkelijke reisbroek - één mooi kledingstuk (een jurk of zo) voor als je eens deftig wil eten of uitgenodigd wordt (ik vergeet nooit die keer waarbij we in Iran uitgenodigd werden op een bruiloft en ik in trekkingbroek en Teva-sandelen tussen bloedmooie vrouwen in avondjurken stond 😊 ) - één warme fleece trui - vier T-shirts of topjes of tunieken (afhankelijk van hoe zedig je gekleed moet zijn) - trekkingschoenen, Teva-sandalen (ik weet het, niet sexy, maar ach …) en slippers

Wij wassen om de twee dagen onze kledij op reis (onder de douche) en hangen ze dan op aan onze wasdraad die we altijd mee hebben. Leve het ouderwetse flesje Wipp-wascrème. En als je zin hebt om lui te doen: overal ter wereld hebben ze wassalons (en je steunt de lokale economie 😊)

3 Een sjaal

Ik heb iedere dag een sjaal aan, die ik voor allerlei doeleinden gebruik. Lees: als hoofddoek om een moskee of tempel te bezoeken, tegen de zon, als picknickdekentje, als kots-opvang-doek (echt waar!) , enzovoort. ’s Avonds even in een sopje en ’s morgens is je sjaal weer helemaal klaar voor gebruik.

4 That time of month again

Zonder in details te treden: de menstruatiecup … Ik ben fan! Het neemt bijna geen plaats in; het weegt bijna niets en je hoeft geen reuzeverpakkingen maandverband of tampons mee te nemen. Of als je langer reist hoef je niet meer in verre landen op zoek naar bruikbaar materiaal. Ik kan je bijvoorbeeld meedelen dat tampons in Azerbeidzjan echt op niks trekken.

5 Packing cubes !

Zonder twijfel de belangrijkste tip bij het vullen en organiseren van je rugzak. Alles wat bij elkaar hoort zit samen in een packing cube met een aparte kleur. Zo heb ik één keer bv. het pakket van Fleur’s kledij of het zakje met alle wasspullen of de cube met alle zwemmateriaal. Het schijnt ook plaatsbesparend te zijn … Zelf zijn we heel tevreden met de packing cubes van Evergreen.

6 Reishanddoeken In hostels en goedkopere verblijfplaatsen aan de andere kant van de wereld krijg je geen handdoeken. Reishanddoeken nemen bijna geen plaats in en zijn heel snel weer droog. Wij gebruiken ze ook op het strand. Natuurlijk zijn ze niet zo zacht en heerlijk als thuis, maar ach; dan heb je weer iets om naar uit te kijken als je thuis bent.


7 Handbagage

Behalve de spullen die ik nodig heb op het vliegtuig, neem ik altijd tandpasta en tandenborstel mee; alsook een reserveslip en een vers T-shirt. Je mag er niet van uit gaan, maar als je een lange vertraging hebt of een noodlanding en je immens lang op baan bent, heb je toch iets fris bij je. Zo hadden wij na onze reis in Sri Lanka een noodlanding op de Malediven en waren we ongeveer 50 uren onderweg. Na een nachtje op de grond slapen kregen we uiteindelijk toch een paar uren in een hotel op ons te frissen. Die verse slip was op dat ogenblik zalig! Het is ook slim om bij lange vluchten geen lenzen in te doen, of toch op zijn minst je bril mee te nemen in de handbagage. Je weet immers maar nooit hoe lang je op weg bent 😊

8 Speelgoed Fleur is een Playmobil-fan, dus wij hebben altijd een toilettas mee met wat Playmobil-spullen. Het leuke is dan dat ze gelijk iets heeft om samen met andere kindjes te spelen. Daarnaast nemen wij een aantal sticker- en werkboekjes mee met wat stiften. Een gemakkelijk gezelschapsspel zoals UNO is ook een aanrader. Zelfs wanneer je elkaars taal niet begrijpt, is het toch nog mogelijk om met gebaren de spelregels uit te leggen 😊

9 Slaaplaken Wij hebben altijd een slaaplaken mee, ook als we niet kamperen. Zo lig je altijd fris in je eigen laken. Zo’n slaaplaken is ook dicht aan de onderkant, wat al een voordeel is omdat de muggen je dan alvast niet aan je benen en voeten kunnen prikken. En meestal hangt er ook een kap aan, zodat je dit ook over het kussen van je slaapplek kan leggen en je dus je hoofd niet op een vies hoofdkussen hoeft te leggen. Een slaaplaken bestaat ook in kindermodel.

10 McGyver-gear Neem altijd een zaklamp mee. In verre landen durft de stroom nogal heel vaak uit te vallen. Neem ook altijd zo’n mini-naaisetje mee en wat touw en plakband en zo (een beetje McGyver – gear dus 😊 ) Zo heeft mijn toenmalige vriend in Syrië ooit een aantal weken met een bril gelopen waarvan we het glas er weer hadden moeten inplakken met Duct tape.

En jij? Wat neem jij mee in je rugzak?

Veel reisplezier !

Mieke