Nationaal Park Hoge Kempen met het gezin

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


De Nationale Parken in onder andere Canada, Amerika en de Verenigde Staten zijn wereldberoemd. Maar wist je dat ook België zijn eigen stukje natuurpracht heeft in het ‘Nationaal Park Hoge Kempen’? Uiteraard niet met canyons en gletsjers, maar toch met 5700 hectare beschermd bos en heide. Er zijn zes verschillende toegangspoorten tot het nationale park met elk hun eigen attracties. Tijdens de herfstvakantie bezochten wij de drie toegangspoorten, die het meest aangeraden worden met gezinnen.

Lieteberg (Zutendaal)

Deze toegangspoort is het bekendst en dat dankzij het drie kilometer lange blotevoetenpad. Ik droomde er al een hele tijd van om hier naartoe te komen. Het blotevoetenpad is geopend van Pasen tot Allerheiligen. Wij wandelen hier net de laatste dag voor het winterseizoen zou ingaan, maar het was toch een super ervaring. Al sloegen wij met de herfstkou toch het stukje over waar je tot over je knieën door het water waadt 😊 Je wandelt langs verschillende hindernissen en wordt iedere keer geprikkeld door afwisselende ondergrond zoals gras, leem, boomsnippers, kiezels, .. Op het einde heb je een heleboel voetendouches, waar je met een schuurborstel je voeten weer enigszins proper kan proberen te krijgen. Als ervaringsdeskundige kunnen wij meedelen dat kiezels echt pijnlijk zijn om er lang op te wandelen. Bij het Blotevoetenpad heb je ook een klein Insectenmuseum en een kleine Vlindertuin.
Connecterra (Maasmechelen)

Waar je 26 jaar geleden nog de steenkoolmijn van Eisden in volle actie kon zien, kan je nu een wandeling met mooie panorama’s maken. Connecterra is net gelegen naast Maasmechelen Village, gekend van de outletwinkels. Je kan dus net zoals wij een ochtendje windowshopping (of echt shoppen 😊) combineren met een leuke namiddag in de natuur. Vlak bij het bezoekersonthaal van Connecterra beklommen we de schachtbok van de voormalige mijn. Je kan daarna kiezen uit verschillende bewegwijzerde wandelingen. De wandeling met het mooiste uitzicht is wel een pittige kuitenbijter, dus wees gewaarschuwd 😊 We sloten af bij de superleuke speelput vlak bij het onthaal, vol met houten speeltuigen.

Pietersheim (Lanaken)

De grote blikvanger van deze toegangspoort is de Waterburcht, die na jaren restauratie in al haar glorie is hersteld. Deze mooie burcht kan je gratis bezoeken en binnenin is er ook nog een klein bezoekersonthaal. Fleur vond het erg leuk om op het mooie binnenplein rond te rennen. Van bij de Waterburcht vertrekt het drie kilometer lange Kabouterpad. Eekhoorn Kwip gidste ons door het mooie bos en er waren verschillende haltes met natuurspelletjes. Zo kon je in een grote houten soeppot ‘heksensoep’ maken, muziek maken op verschillende instrumenten, een boom knuffelen. In het midden van de wandeling kom je nog voorbij een erg grote kinderboerderij en een erg grote speeltuin met tearoom.Het Nationale Park Hoge Kempen is nog maar één van de dingen die zeker op je lijstje moeten bij een bezoek aan Belgisch Limburg. Wij deden ook de ongelooflijke leuke Picknicktocht in Hasselt, waarbij kinderen aan de hand van een zoektocht hun weg banen door de stad en in verschillende zaken iets lekkers krijgen om te eten of te drinken. Op het einde hebben ze zo een leuke picknick bijeengesprokkeld om lekker op te smikkelen. Wij sliepen een weekje in Landal Mooi Zutendaal met fijne huisjes en vlakbij het Nationaal Park Hoge Kempen (toegangspoort Lieteberg)

Voor ons dus zeker voor herhaling vatbaar, Limburg en het Nationaal Park Hoge Kempen!