Machtig gezinsweekend in de Kempen

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


Ook zin in een weekend in een prachtige groene omgeving met leuke activiteiten voor heel het gezin? Check this!

We starten ons weekend bij de toeristische dienst van Kasterlee, waar je alvast wat spelletjes kunt spelen en ontdekken wat er allemaal te beleven valt. Hier kan je wandelroutes afhalen en ook GPS-toestellen om interactieve wandelingen mee te spelen. Wij doen de interactieve wandeling ‘Pumpkin Attack’ met onze eigen smartphone. Onderweg moeten we verschillende opdrachten uitvoeren om het dorp te redden van een pompoenvampier. En we ontdekken intussen ook een prachtig picknickplekje langs de Nete.

Kasterlee is vooral bekend voor zijn Kabouterberg, een prachtig bos met duinen en vooral veel luchtwortels waar de kinderen op en af kunnen klauteren. In de namiddag kan je er een gegidste wandeling met kabouterverhalen volgen. Maar je kan ook – net zoals wij deden – gewoon zelf een wandeling maken en intussen prachtige foto’s maken tussen de luchtwortels. Onderweg kom je leuke plekken tegen zoals een theater in het bos. En af en toe kan je een deurtje spotten in de bomen. Misschien wonen er wel echt kabouters ...




Slapen doen we ’s avonds in de Hoge Rielen, een groot natuurdomein, waar vooral kampen doorgaan voor jeugdgroepen. Sinds een paar jaar hebben ze er echter ook een prachtig hostel gebouwd, dat intussen al een paar architectuurprijzen in de wacht mocht slepen. Het ecologische gebouw in de vorm van een cirkel gaat immers helemaal op in de natuur. En binnen zijn de kamers vernuftig gebouwd. Zo bouw je de stapelbedden zo om tot een tweepersoonsbed. Bij aankomst kregen wij ook een grote bakfiets om onze bagage naar de kamer te brengen. Een leuke start van ons verblijf! Je kan hier ook een klimparcours afleggen, er is een zwemvijver en er zijn nog een hele hoop activiteiten bij te boeken. Zo kan je met je vriendengroep ‘Highland Games’ spelen. Hoe cool is dat?


Ook in de buurt van Kasterlee is er nog heel veel te doen. We ontdekken de Kempsense brochure ’Bucket List – 55 dingen om te doen voor je twaalfde’ en daaruit pikken we het 'Hekselienpad ’ in Retie. Hekselien de heks neemt ons mee door een sprookjesachtig stukje natuur. Tijdens de wandeling over kronkelige paadjes en bruggetjes krijgen we weer leuke opdrachten en we picknicken helemaal midden in het bos bij het heksenspeelplekje.

Op de terugweg gaan we nog naar Hidrodoe, een interactief doe-centrum in Herentals waar je alles te weten komt over water. Hier is wetenschap helemaal niet saai. We steken er ons hoofd tussen de vissen, kijken hoe sluizen werken en leren waar het kraantjeswater vandaan komt. Maar het leukste is natuurlijk de verschillende proeven: we spelen watervoetbal en lanceren onze waterstofraket en we maken een reuzegrote zeepbel, waar we in kunnen staan. Ook buiten zijn er nog verschillende waterspellen, zodat Hidrodoe ook op een warme dag voor heerlijke verkoeling kan zorgen. Je kan daarna in de cafetaria voor een habbekrats een beker kopen, die je eindeloos met vers getapt water kan vullen.



Kempen, je was goed voor ons. We komen zeker nog terug!