Oman met het gezin

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021


Afgelopen zomer reisden wij met een 4x4 door Oman, het land van 1001 nachten. We reden door eindeloze maanlandschappen, woestijnen, wadi’s en langs kustdorpen en zandkastelen. Naast het traditionele en authentieke Midden-Oosten, vind je er ook hypermoderne shopping malls en gloednieuwe asfaltwegen. Dit waren volgens ons de hoogtepunten tijdens onze reis:

Muscat, de hoofdstad, is eigenlijk een samensmelting van verschillende kleine dorpen of steden. De stad is heel langgerekt en doorweven van autosnelwegen, en je rijdt gemakkelijk meer dan een half uur van de moskee naar de souk. Deze stad is niet echt een stad om door te dwalen zoals bij andere citytrips, maar je hebt hier echt een auto nodig om van de bezienswaardigheid naar de andere te rijden. De mooie Sultan Qaboes-moskee is iedere ochtend vrij te bezoeken voor niet-moslims. In principe mogen kinderen hier niet naar binnen, maar Fleur stapte (weliswaar met een sluier om) zonder probleem mee naar binnen. Vooral het prachtige grote tapijt en de kristallen kroonluchter in de gebedshal, zijn indrukwekkend om te zien. Ook genoten wij van de Mutrah-wijk met de mooie promenade aan het water en de traditionele souk, waar je alles vindt, van potten en pannen tot nieuwe onderbroeken. Op iedere hoek verkopen ze ook wierook, één van hun belangrijke exportproducten. Muscat is de laatste jaren ook echt een strandbestemming geworden. Op het einde van onze trip verbleven wij een paar nachten in een superleuk strandhuisje in het Muscat Hills Resort. Heerlijk 😊

Oman is natuurlijk ook één grote zandbak. Het fijne is dat ze hier een paar prachtige woestijnkampen in de ‘Wahiba Sands’ hebben gebouwd. De meeste liggen een dertigtal kilometer diep in de woestijn. Wij sliepen in het Safari Desert Camp, ongeveer 45 minuten rijden door de duinen. We sliepen er in een prachtige bedoeïnentent en smulden er van een heerlijk buffet. Het grappige was dat wij – omdat het zomerseizoen eigenlijk te warm is – de enige mensen waren in een kamp waar er normaal plaats is voor 100 mensen. We hadden er ook een ‘toilet onder de sterren’, want de badkamer is eigenlijk gewoon een ommuurd terrasje naast de tent, maar zonder dak. De uitbater grapte dat dit de plek is waar je naar het toilet kan gaan met het mooiste uitzicht 😊 We beklommen er ’s avonds de rode zandduinen en genoten van de zonsondergang.

Oman telt ontelbare prachtige wadi’s. Omdat het land zo droog is en heel veel maanlandschappen heeft, zitten Omanieten op weekenddagen gerust een paar uren in de auto om naar een stukje natuur te rijden, waar er groen te vinden is. De mooiste wadi vonden wij Wadi Shab. Na een mooie wandeling tussen de rotsen en een kloof van ongeveer een uurtje en het waden door verschillende poelen, kom je bij een grot, waar je onder een waterval door kan zwemmen. Omdat het zo warm is, is het heerlijk om afwisselend te wandelen en een stukje door water te waden. Ook vonden wij het meer van Wadi Bani Khalid zalig om in te zwemmen. Wij hebben er ’s avonds onze tent opgezet, dus hadden wij ’s ochtends een soort natuurlijke Center Parcs helemaal alleen voor onszelf. Ook Bimah Sinkhole, een groot zinkgat met zout water, is super om in te zwemmen. Sinds eeuwen gebruiken de Omanieten zelf gegraven irrigatiekanalen om het water te leiden naar de akkers. Door verschillende dorpen en steden stromen deze ‘falaj’ nog steeds. De lokale bevolking gebruikt deze om te baden en kinderen spelen er samen in. Ook Fleur vond het heerlijk om tijdens wandelingen even af te koelen in een falaj.
Iedere stad van betekenis heeft zijn eigen kasteel en in Oman zijn dat telkens prachtige zandkastelen, die echt uit een tekenfilm lijken te komen. Het leukste kasteel vonden wij Jabreen Castle, omdat dit kasteel prachtig gerestaureerd is ook binnen leuk heringericht is met schatkisten, kruiken, tapijten en kussens. Je vindt er ook nog prachtige ‘lemen dorpjes’ zoals Misfat-al-Abreen of Al Hamra. Ook Nizwa is een prachtige stad om door te dwalen met een souk, fort, moskee, …Op het strand van Ras Al Jinz komen reuzenschildpadden aan land om er hun eieren in het mulle zand te leggen. Iedere avond kan je onder leiding van een gids de schildpadden aan het werk zien. Wij zagen een reuzenschildpad een put graven om er dan meer dan 200 eieren in te liggen. En daarna zagen we een paar babyschildpadjes hun eerste tocht naar zee lopen.

Oman heeft prachtige bergen en zijn eigen ‘Grand Canyon’. Wij logeerden in de Jebel Shams en deden een ongelooflijke wandeling door de canyon, waarbij je de hele tijd naast de kloof van duizend meter diep kon wandelen. Niet voor watjes (die diepte!) en vaak klim- en klauterwerk op het oude ezelpaadje, maar och, wat waren we trots na de wandeling 😊 Ook door de bergen van de Jebel Akhdar kan je een mooie haarspeldentocht maken met de wagen. Het grappige is dat er een legerpost is voor je aan de tocht naar boven begint, waarbij een soldaat je rijbewijs wil zien en je vraagt of je wel weet hoe je haarspeldbochten moet nemen.Waar je aan moet denken voor je naar Oman reist:

Oman ligt op het Arabische schiereiland. Tussen mei en september is het er echt heel erg heet. Je mag je er verwachten aan dagelijkse temperaturen boven de 40 graden. Alleen in de bergen en aan de kust is het dan wat frisser. Wij dronken liters water en hebben heel veel gezwommen om wat af te koelen.

Is Oman kindvriendelijk? Ja, kinderen worden er overal met open armen ontvangen. Er zijn speeltuinen, indoor speeltuinen en kindermenu’s. Verwacht er echter geen typische dieren-, attractie- of waterparken.

Kan je er lekker eten? Ja ! Verwacht een mengeling van Arabische keuken (hummus, slaatjes) met de Indische keuken (veel curry's, rijst, ....). Bij het ontbijt krijg je flatbread met hummus, eiergerechten en curry's met rijst. In de shopping malls vind je overal een food court met de gebruikelijke westerse zaken.Oman is een dure bestemming. Brandstof is uiteraard heel goedkoop, ook boodschappen en restaurants zijn goedkoop, maar overnachtingen zijn net zo duur of zelfs nog duurder dan West-Europa. Dat is ook één van de redenen waarom wij een aantal nachten kampeerden. Als je kan reizen buiten de zomer, dus bijvoorbeeld in paas- of kerstvakantie, wanneer het niet verschroeiend heet is, kan je in principe heel de reis door kamperen, want overal is wildkamperen toegestaan. Touroperators verhuren 4x4 wagens met volledige kampeeruitrusting, tot en met een bloemenzeiltje voor op je kampeertafel 😊 Het leukste vonden wij om het kamperen te combineren met een aantal heerlijke hotels, zoals The View in Al Hamra; het Muscat Hills Resort en het Golden Tulip in Nizwa. We sliepen zelfs in een hotel op een oude landingsbaan in Ras al Hadd!Omanieten zijn heel conservatief wat betreft kleding. Een lange broek en een wijde tuniek en sjaal zijn een minimum om als vrouw door dit land te reizen. Ook kleine meisjes dragen altijd lange bedekkende jurken en T-shirts over badpakken. Als je gaat zwemmen in wadi’s, wordt verwacht dat je dit niet doet in badkledij, maar met bedekkende kledij.

Het openbaar vervoer is er behalve wat stadsbussen in Nizwa en Intercity-bussen tussen de grote steden, niet aanwezig. Een huurauto is dus een must, als je iets van het land wil zien. Anders geraak je gewoon echt nergens.


Oman is ideaal om te combineren met een paar nachten Dubai. Het is 45 minuten vliegen of een 6-tal uren met de bus. Dubai is uiteraard over the top, maar als stopover is het echt een superleuke bestemming voor een drietal nachten.

Wij vonden Oman boeiend en mooi!

Nog vragen over Oman? Stuur me gerust een berichtje!