Acht tips voor een familievakantie in Zuid- Engeland

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


In 2018 roadtripten wij door Zuid-Engeland. Als je wat geluk hebt met het weer, vind je hier een supertof vakantiegebied met prachtige natuurgebieden, lieflijke stadjes en heerlijke fish & chips. Hierbij graag onze acht tips:


1 Start de vakantie op een relaxte manier met een overtocht Met P&O en DFDS boek je gemakkelijk en goedkoop een ferry-overtocht naar Dover. Omdat Duinkerken voor ons dichterbij ligt dan Calais, kiezen we voor een overtocht van daaruit met DFDS voor 45 euro per traject. Bij het goedkoopste tarief mag je ook telkens gratis nog veranderen naar een overtocht vroeger of later (handig bij file). Wij vertrekken op een zaterdagochtend om 9 uur vanuit Duinkerke en het inschepen gaat erg vlot. De overtocht duurt twee uur en die gaat snel voorbij met een picknick op het dek, de leuke speelhoek met klimtoestellen, struinen door het winkeltje, … Instant vakantiegevoel op de ferry 😊, zeker het laatste halfuur met het prachtige uitzicht op de witte krijtrotsen van Dover.

2 Bereid je voor op links rijden Het links rijden gaat direct super vlot; vooraf hebben we afgesproken dat de chauffeur (ik dus, aangezien de echtgenoot niet rijdt 😊) alleen maar kijkt naar het verkeer en de verkeersborden; en hij de GPS in de gaten houdt en instructies geeft over waar we heen moeten. We wennen heel snel aan het ‘rijden aan de andere kant’. Alleen ‘super-rotondes’ met twee rijbanen vind ik wat eng, maar ach, dan doen we toch nog een extra rondje? Ook handig om te weten is dat je bij je eigen wagen de koplampen moet afplakken. Omdat onze koplampen anders afgesteld zijn dan de Engelse, en je anders je tegenliggers zou verblinden, moet je een stuk van je koplamp afplakken, zodat het licht anders op de weg schijnt. Op de ferry verkopen ze deze stickers tegen een woekerprijs, dus koop ze zeker ergens vooraf.

3 Prachtige natuur Haal een frisse neus in één van de Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB). Deze natuurgebieden maken hun naam helemaal waar. Bij wandelvakanties denken wij vaak snel aan een vakantie naar de Eifel, Moezel, Ardennen, …, maar ook in Engeland vind je echt prachtige natuurgebieden. De meeste hebben daarnaast ook een leuk bezoekerscentrum van wat speelgelegenheid voor de kinderen. Een van de leuke die wij bezoeken, is het Seven Sisters Country Park. Daar vind je machtig mooie krijtrotsen en een adembenemend stuk kustlijn. We wandelen hier tot een prachtig uitzichtspunt en keren terug over het keitjesstrand. We wandelen ook een klein stukje van de South Downs Way, omdat onze youth hostel langs het lange-afstandswandelpad is gelegen. In deze South Downs vind je ook de ‘Long Man of Wilmington’, een 68 meter grote mysterieuze kalkfiguur die de wacht houdt over de velden. Erg grappig om te zien.4 De New Forest De New Forest (een groot natuurgebied bij Southampton), is een lappendeken van heidegebied, bossen en mooie dorpjes. Het is een bijzonder gebied, waar het sinds eeuwen een recht is van de bewoners om hun dieren vrij te laten rondlopen in de dorpen en de tussen gelegen groene stukken. Zo is het normaal om op de doorgaande weg loslopende pony’s, ezels, herten, varkens, …. tegen te komen en in de file te staan omdat er een kudde ezels moet oversteken. Ook vanuit onze hotelkamer zien we telkens verschillende dieren voorbijkomen. We maken prachtige wandelingen door het moerassige gebied en bezoeken de dorpjes. In de New Forest bezoeken we ook Moors Valley Park, een heel groot recreatief natuurgebied. Je vindt er speeltuinen, een klimpark, een bezoekerscentrum, … Er is ook een ‘playtrail’, een wandeling doorheen het bos langs leuke installaties en speeltuinen. Je kan er ook een Gruffalo-wandeling doen! We blijven hier meer dan een halve dag, het is echt een aanrader!

Tijdens één van de wandelingen doorheen het New Forest vindt Fleur in een boomholte een ‘hidden rock’. In Engeland is er een facebookgemeenschap waarbij kinderen stenen versieren en deze dan verstoppen voor andere wandelende kinderen. Die mogen dan de steen meenemen en weer op een andere plek verstoppen. Fleur is alvast super enthousiast hierover.
5 Peppa Pig World ! Voor alle kinderen onder de 10 jaar die al Peppa Pig op televisie zagen, is dit echt een droom die uitkomt. Paulton’s Park was vroeger een pretpark zoals dertien in een dozijn, tot ze een aantal jaren geleden besloten om een deel van het park om te bouwen tot de wereld van Peppa Pig. Met jonge kinderen is dit echt de max. Zowat alle werelden uit de serie zijn nagebouwd zoals het huis van Peppa, de school, de garage, de helikopters, …. Er zijn ook verschillende attracties voor de kleine kinderen (vergelijkbaar met Plopsaland; maar dan uiteraard met de Peppa Pig figuren). Daarnaast bestaat ook nog steeds het andere deel van Paulton’s Park dat vooral attracties met dinosauriërs heeft, en dus mikt op de wat oudere kinderen (tussen 6 en 12). We vermaken ons een volledige dag super in dit pretpark, maar kunnen tegen ’s avonds geen varkentje meer ruiken of zien 😉 Onze dochter heeft hier de dag van haar leven, en vraagt nog vaak of we nog eens terug komen.

6 Het hippe Brighton

Brighton, de stad aan de zuidkust en bekend van de pier, is hipper dan hip. Vanuit onze youth hotel in de South Downs gaan wij op daguitstap naar Brighton. We parkeren op een randparking en nemen de dubbeldekker naar het stadscentrum. Uiteraard bezoeken we eerst de pier met de ‘instaproof’ gekleurde huizen, de eetstalletjes en het pretpark met de rollercoasters en andere attracties. Het leuke is dat je gewoon per attractie, zoals op de kermis, kan betalen. Fleur gaat met een grote glimlach van een ‘vuurtorenglijbaan’ af. Er is ook een erg groot indoor ‘lunapark op de pier’. We flaneren op de dijk, en ook het keitjesstrand en de zee zien er aantrekkelijk uit, maar het is net iets te koud. In de stad domineert het ‘Royal Pavilion’, een machtig groot en mooi paleis. Als je de Engelse taxi’s en dubbeldekkers even vergeet, zou je zo zeggen dat je in India staat. Verder is de binnenstad gevuld met hippe winkeltjes. Uiteraard gaan we lunchen bij Jamie Oliver’s Italian met gratis fruitwater voor de kinderen en leuke gerechten zoals kiplolly’s met friet. Om nog maar te zwijgen over de knoflookbroodjes van Jamie, mmm ….
7 Slapen in een ‘shepherd’s Hut’ of pod In Engeland vind je superveel originele verblijfplaatsen, zoals een yurt, een herdershut, een pod, …. In de buurt van Canterbury slapen wij in een ‘shepherd’s hut’, een lieflijke woonwagen op het land van een bioboer. We worden helemaal verliefd op ons blauwe hutje met bloemetjeslakens, een kacheltje, een boomschommel voor de deur en een composttoilet (dat laatste is iets minder romantisch 😊). De eerste buren vinden we pas een kilometer verder en behalve vogels horen we er niets. We verblijven hier twee nachten aan het einde van onze Engeland-trip. Goedkoop is het niet (je betaalt snel 100 euro per nacht voor een hutje), maar wat houden we hier machtige herinneringen aan over. Omdat Engeland niet het goedkoopste land is, slapen we vaak in een jeugdherberg van YHA. Deze hostels zijn verspreid over het hele land en bieden naast gewone kamers ook vaak ‘pods’ aan, een soort veredelde tuinhuizen of trekkershutten. Deze bestaan in romantische versie voor 2 personen, maar ook in familie-uitvoering. Wij zijn alvast fan van deze pods! In de youth hostels kan je zelf koken, terwijl de kinderen samen in de living spelletjes spelen of TV-kijken.
8 Canterbury en Rye en nog veel meer leuke stadjes Vlak voor we de ferry naar het vasteland terug nemen, bezoeken we nog Canterbury, het lieflijke stadje met kasseistraatjes en een prachtige kathedraal. We maken een mooie wandeling langs de grachtjes en botsen op een groot park met speeltuin. Het stadje is ook een foodwalhalla met restaurantjes uit alle windstreken. Ook Rye vinden wij een fantastisch stadje met een mooi kasteel, oude pubs, kasseistraten, een prachtig strand van Camber dichtbij, en een verlaten ruïne in de velden rond de stad. We slapen in ‘the Great Escape’, een leuke B&B met allemaal verschillende gekleurde deurtjes.
We vonden het zuiden van Engeland zo leuk dat we alvast komend jaar weer naar Engeland gaan, maar nu naar het noorden. Ook het zuidwesten van Engeland met o.a. Devon en Cornwall staat hier op het verlanglijstje.