Wandelen met je hoofd in de wolken


Wandelen met je hoofd in de wolken? Bezoek eens een boomkroonpad!

Tijdens de afgelopen jaren bezochten we al verschillende boomkroonpaden. En neen, je hoeft er geen geitenwollen sok voor te zijn. Je kan er prachtig wandelen en je hebt een uniek uitzicht op de omgeving. De meeste boomkroonpaden hebben ook vaak een boeiend bezoekerscentrum en veel speelelementen. We vonden het telkens erg leuke uitstapjes ! Uiteraard zijn landen als Duitsland en Oostenrijk koploper wat betreft het aantal boomkroonpaden, maar ook in het Nederlandse Drenthe vind je er één en in België zelfs twee (weliswaar korte, maar toch 😊).

Bij Berlijn vind je een erg leuk boomkroonpad, “Baum & Zeit”. Ideaal voor als je tijdens een citytrip toch even zin hebt in een half dagje natuur. Vanuit het centrum van Berlijn kan je er in 45 minuten naartoe met de trein, de start ligt immers vlak aan het treinstation Beelitz-Heilstätten. Het boomkroonpad is hier gebouwd over een verlaten sanatorium voor longpatiënten, dat tijdens oorlogstijd ook nog eens dienst deed als kamp voor de Russen. Aan het beginpunt is een uitzichttoren gebouwd, waar we een prachtig uitzicht hebben over het hele complex en de mooie omgeving. Daarna slingert het pad zich dan over en door de ruïnes. Het is erg speciaal om te zien hoe de natuur de gebouwen weer helemaal overneemt en hoe de bomen overal doorheen groeien. Ook bijzonder is dat het echt verlaten gebouwen zijn, maar dat je gewoon nog roestige stoelen, ziekenhuisbedden, … kan spotten. Beneden vinden we nog een wandelpad met grappige verrassingen, een leuke speeltuin en Biergarten.


Het eerste boomkroonpad dat we ooit bezochten was er eentje in het Zwarte Woud. Het ‘Baumwipfelpfad‘ in Bad Wildbad is meer dan een kilometer lang. Vanuit het centrum van de stad moet je eerst zo’n ouderwetse stadskabelbaan nemen naar de Sommerberg, het bos boven het stadje. Het pad heeft heel veel tussenstops met verschillende hindernissen waar je kan klimmen, klauteren en boven de afgrond wandelen. Ook zijn er om de paar honderd meter wat educatieve borden. Op het einde slingert het pad zich langzaam naar 40 meter hoogte. Boven is het erg fris, maar het uitzicht op de naaldbomen is prachtig! Het leuke is dat iedereen mee kan, het hele pad is toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen. Vanuit de uitzichttoren kan je er ook voor kiezen om via de 55 meter lange glijbaan naar beneden te roetsjen. Fleur en de echtgenoot durven het aan en staan 7 seconden later glunderend beneden. Van alle boomkroonpaden die we ooit bezochten, vinden we dit nog altijd de mooiste en leukste.
In het Nederlandse Drenthe bezochten wij een hele tijd geleden ook het Buitencentrum Boomkroonpad met naast een speelbos ook een leuk bezoekerscentrum. De wandeling start met een worteltunnel, waar je mooi kan zien hoe dieren onder de grond leven en eten zoeken. Daarna kun je via de wenteltrap over het 125 meter lange pad naar de uitkijktoren gaan. Kleine kinderen kunnen daarna het ‘Kabouterpad’ lopen. Voor 5 euro kreeg de toen nog kleine Fleur een kaboutermuts, een rugzakje met een drankje en een koekje, en een erg leuk boek met allerlei opdrachten. Er zijn verschillende opdrachten naargelang het seizoen waarin je wandelt. Nederland heeft trouwens in veel verschillende natuurgebieden leuke kabouterpaden.Je hoeft dus niet heel ver te rijden om er eentje te bezoeken. Ook in België hebben we boomkroonpaden. We hebben er helaas nog geen kunnen bezoeken, maar het staat op ons to-do lijstje voor dit jaar :-) Misschien bezocht iemand van jullie al deze?

- Het Kruinenpad in Maasmechelen: hier kan je 181 meter wandelen tussen de boomtoppen van het groengebied ‘De Greven’. - In de provincie Henegouwen vind je bij het stadje Peruwelz het natuurpark Plaines de l’Escaut, waar je op 16 meter hoogte een wandeling kan maken tussen de boomtoppen. Je vindt hier ook een blotevoetenpad! - In het superleuke “Parc Chlorophylle”, een educatief speelbos in de Ardennen, voorziet men voor 2019 ook een grote uitbouw van hun boomkroonpad. We zijn hier intussen al twee keer geweest en dit park is echt een aanrader tijdens vakanties in de buurt van Durbuy.

Zijn er boomkroonpaden waar jullie al zijn geweest en die echt een aanrader zijn? We horen het graag ! :-)