Op vriendenweekend in de Vlaamse Ardennen

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021


Sinds een aantal jaren hebben wij ‘vriendenweekend’ ingevoerd. Lees: een zomers weekendje weg in België met de boezemvriendinnen met elk één of meerdere kinderen, de partner (die mag ook mee 😊), een auto gevuld met heel veel lekker eten en op de planning een paar actieve en originele activiteiten. Dit jaar kiezen we voor een weekendje rond Ronse.


Op zaterdagochtend spreken we af aan de jeugdherberg van Ronse, waar we die avond ook gaan overnachten. De familiekamers zijn eenvoudig, maar we hebben een grote keuken ter beschikking, de kinderen hebben een gigantische speeltuin voor de deur en als we de deur uitstappen, zitten we direct midden in het groen en op de wandelknooppuntenroute. Met een picknick in onze rugzak gaan we op pad richting het Muziekbos, een mooi natuurgebied op een getuigenheuvel en middenin de glooiende hellingen van de Vlaamse Ardennen. De kinderen lopen kletsend voorop en zoeken met plezier het volgende wandelknooppunt. In het bos zijn er ook een paar speelzones aangelegd met leuke houten speeltuigen voor de kinderen.

In de namiddag hebben we een afspraak bij de IJsmolenhoeve, net aan de overkant van onze jeugdherberg. Op deze boerderij kan je terecht voor verschillende workshops. Uit het grote aanbod (workshop slagroomtaart gooien 😊, deathride, dieren verzorgen, ….) hebben wij vooraf gereserveerd voor bubbleball en teambuilding. Bubble Ball is eigenlijk voetbal waarbij jijzelf de bal bent. De instructeur helpt ons allemaal in een plastic bal en zo proberen we een goal te scoren. Het is leuk voor groot en klein.


Nadien krijgen we nog verschillende opdrachten tijdens de teambuilding, en we sluiten de namiddag uiteraard af met een heerlijk ijsje.

Niemand van onze groep is ooit in Ronse geweest, dus op zondagochtend gaan we op ontdekkingstocht doorheen de stad. Speciaal voor wat kleinere kinderen kan je bij de toeristische dienst de ‘speurtocht Rosalie’ halen, waarbij je doorheen de stad en de belangrijke gebouwen verschillende dieren moet vinden. De trekpleister in de binnenstad is de crypte, waar de relikwieën van Sint-Hermes worden bewaard. Hier kwamen ze al in de middeleeuwen van heinde en verre naartoe om genezing te vragen. De crypte heeft mooie zuilen en prachtige muren in natuursteen. En tijdens de warme zomermaand biedt de crypte heerlijke verkoeling! De kinderen vinden de crypte eerst best spannend, maar spelen al snel verstoppertje in de verschillende grafkamers. Iets oudere kinderen kunnen ook nog het ‘creepy crypte’ spel spelen en de antwoorden zoeken op de originele vragen.


Het toppunt van ons weekendje weg moet echter nog komen. We rijden naar Michelbeke, in de buurt van Brakel waar we een ‘avontuurlijke alpacawandeling’ hebben gereserveerd bij Eco Snooze. We worden hartelijk welkom geheten door Mieke en we worden meteen meegenomen naar de weide waar we kennis mogen maken van de baby’s. Als alpaca’s al snoezige beesten zijn, dan hebben hun baby’s en kleintjes een nog hoger knuffelgehalte. Het ijs is direct gebroken en we zijn klaar om met de grotere alpaca’s kennis te maken. We mogen als groep eerst de alpaca’s samendrijven en daarna een halster omdoen. Daarna mogen we het prachtige natuurgebied rond hun boerderij ontdekken. Ieder kind krijgt een alpaca aan de leiband en we gaan op stap langs mooie paadjes tegen. Midden in hun bos komen we ook nog langs een kweekplek voor oesterzwammen en shitakes.Er wordt niet alleen gewandeld, maar ook geknuffeld, af en toe eens een hindernis genomen en ook nog zalige een loopwedstrijdje gehouden. En uiteraard wordt er heel veel gefotografeerd! Zowel de volwassenen als de kids zijn het er over eens dat dit de uitstap van het jaar was. Voor een heerlijke ontspannen en boeiende namiddag tussen de dieren in de natuur, is dit dus een ideale plek.

Weekendje Ronse met kinderen en vrienden is dus meer dan geslaagd.

Deze blogpost verscheen ook op www.riebedebie.be. Check hun site zeker voor meer inspiratie over uitstapjes en weekendjes weg in Vlaanderen.