Terug in de tijd: het Préhisto-museum bij Luik

Bijgewerkt op: 8 jul. 2019


In de Ardense bossen, ergens midden tussen Luik en Hoei, bezoeken we het Préhistomuseum, een 30 hectare groot domein waar je een dag uit het leven van onze voorouders kan ervaren.


De oudste sporen die hier werden teruggevonden, dateren uit de tijd van de Neanderthalers. Ook werden hier de skeletten gevonden van 7 meisjes uit 2300 voor Christus. Ze zijn hier dus al een tijdje bezig met archeologisch onderzoek. Vergeet echter je idee van een typisch suf openluchtmuseum met verschillende soorten woningen en wat werktuigen. Deze plek werd na een grondige renovatie heropend met de bedoeling gezinnen echt een interactieve beleving te kunnen aanbieden. Met je toegangsticket kan je vrij het hele domein bezoeken, alsook gratis deelnemen aan alle workshops die die dag plaatsvinden. Voor we op pad gaan, schrijven we ons aan de balie eerst in voor wat workshops. De mogelijkheden zijn vuur leren maken, pottenbakken, de grot bezoeken met een archeoloog, boogschieten, …. Alle workshops worden gegeven door echte archeologen, in zowel het Nederlands als het Frans.

Op de plattegrond valt Fleur’s oog op het blotevoetenpad, gelegen bij de boerderij. We trekken onze schoenen uit en lopen het parcours van ongeveer één kilometer over verschillende types stenen, boomstammen, mossen, planten en ondergrond.Na het blotevoetenpad lopen we terug naar de infobalie; klaar om aan het 3D-parcours te beginnen. Er zijn twee verschillende parcours, waarbij je bij de ene kan speerwerpen en bij de andere kan boogschieten. We hebben nog net een uurtje tijd voor we aan de workshops gaan beginnen, dus we kiezen ervoor om te gaan speerwerpen. We krijgen een authentieke speerdrijver en assegaai mee en mogen na een workshop van een paar minuutjes op pad om een paar typische ijstijd-dieren te gaan vangen: mammoeten, wolharige neushoorns, bizons, … De nepbeesten staan mooi opgesteld tussen de groene heuvels en hebben elk een groot zacht piepschuim stuk in hun buik, waarop je moet mikken. Speerwerpen blijkt zo simpel nog niet. Maar na wat oefenen, en wat zeuren met de afstand vanaf waar we mogen werpen, slagen we erin om zowel een mammoet als een neushoorn te vangen! Zo, de voedselvoorraad voor de komende week is weer verzekerd.
Na al die wilde actie begeven we ons naar het atelier om aan de pottenbakkers-cursus te beginnen. We zijn mooi op tijd, en mogen nog aanschuiven voor de laatste minuten van de workshop vuur maken. Indrukwekkend hoe er met paddenstoelen, stenen en wat hooi een groot vuur wordt gemaakt. De archeologe duwt ons daarna een homp klei in de handen, en leert ons hoe we daar een nuttig voorwerp van kunnen maken. Ze betrekt de aanwezige kinderen echt in het verhaal en laat ze door boeiende vragen nadenken over hoe het er in de oertijd aan toeging. En tussendoor leert ze aan de volwassenen ook nog eens mooi het verschil tussen het paleolithicum en het neolithicum. Check, missie geslaagd!

Intussen zijn ook onze potten afgewerkt. Waarschijnlijk zou ik het er als vrouw in de oertijd niet zo goed hebben vanaf gebracht; want echt bruikbaar en mooi is mijn pot niet geworden :-) Gelukkig heeft manlief betere pottenbak-skills!


Na de workshops besluiten we om nog met de archeologe de grot van Ramioul te bezoeken. Met een helm en een zaklamp mogen we op pad in de verschillende niveaus van de aardedonkere grot. We zien druipstenen, berensporen en de archeologe leert ons hoe en waar de oermens sliep bij de grot. Ongelooflijk dat hier op deze plek 70.000 jaren geleden al mensen woonden.

Inmiddels lopen we hier al een vijftal uren rond, en beseffen we dat het we domein nog maar voor de helft hebben gezien. Er is immers nog een labyrint die de evolutie uitlegt, een parcours waar je sporen kan zoeken om het wild gemakkelijk te vinden, een wandeling doorheen het woud, …. Je kan je hier dus gemakkelijk een hele dag vermaken.

Fleur kan haar restje energie nog kwijt op de mammoet-speeltuin, een mooi aangelegde plek met houten speeltuigen. Wij drinken intussen iets in de Archéobistrot. Ook hier wordt het prehistorische verhaal mooi doorgetrokken. De kaart werd samengesteld door een historicus-chef-kok en biedt bijvoorbeeld broodplankjes aan met zuurdesembrood, vergeten groenten, ambachtelijke honing en typische kaasjes. Maar vrees niet, er zijn echter ook lekkernijen uit de hedendaagse keuken.Dus, vakantie gepland naar de Ardennen? Sla dan het Préhistomuseum zeker niet over … Nog meer informatie nodig? Check zeker hun website!

De prijzen in 2019 waren 19 euro voor een volwassene en 16 euro voor kinderen boven de 4 jaar.