48 uur in Boedapest met het gezin

Bijgewerkt op: 21 jul. 2020

Op weg naar huis vanuit Roemenië maakten wij een leuke tussenstop in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. En we waren aangenaam verrast door de coole stad met vele hippe plekjes, veel groen, en gelukkig nog niet zo veel toeristen als bijvoorbeeld Praag. Boedapest met kids? Getest en goedgekeurd!

Het bekendste van Boedapest is het parlementsgebouw, wat het grootste is van Europa en toch echt wel heel imposant. Aan de Donau vlakbij staan ook 60 paar schoenen op de kade. Het is een herinnering aan de Joden die op die plek tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden en hun schoenen moesten uittrekken voor ze neergeschoten werden en in de rivier vielen. Een indrukwekkende plek om stil van te worden.

Om het parlementsgebouw goed te kunnen zien, beklimmen we de Gellertheuvel, het hoogste punt van Boedapest. Het is een flinke klim, vooral tijdens de hitte van de zomermaanden, maar halverwege de klim vinden we gelukkig een mooie natuurspeeltuin waar we een leuke pauze houden. Boven hebben we inderdaad een prachtig uitzicht over de stad. En je vindt er ook nog een citadel en het Vrijheidsbeeld van Boedapest.

Aan de Boeda-kant is het Vissersbastion de meest bezochte plek, pas 100 jaar geleden gebouwd om het 1000-jarig bestaan van Hongarije te vieren. Het is een sprookjesachtig wit gebouw met vele torentjes en terrassen, dat erg tot de verbeelding spreekt. We installeren ons bij het Italiaanse restaurant van Jamie Oliver, dat vlakbij ligt, en genieten van het uitzicht. Vlak voor het restaurant staat een standbeeld van een ruiter met paard. Non-stop lopen toeristen af en aan om over de edele delen van het paard te wrijven. Meneer Google leert ons dat een aantal studenten hier ooit mee zijn begonnen om geluk bij de examens af te dwingen, en intussen hebben de toeristen deze gewoonte overgenomen. Best grappig om te zien :-)

Van bij het Vissersbastion gaan we met de tram naar Margaretha-eiland, een groene long in de Donau. De bekendste attractie hier is de muziekfontein, met een show op ieder uur. We hebben net geluk, want we zijn er om 16 uur voor de familieversie. De fontein spuit water op verschillende Disneydeuntjes en Hongaarse kinderliedjes. Het hele eiland is eigenlijk een grote zone met vermaak voor het hele gezin. We komen voorbij verschillende speeltuinen en terrasjes. Er is een groot zwembad, een Japanse tuin en ook een gratis kinderboerderij. Dit eiland is echt een fijne plek om even te relaxen na een bezoek aan de stad.

In het hart van Pest vind je de grootste kerk, de Stefanusbasiliek met een mooie koepel die je kan beklimmen. Wij komen echter niet naar hier voor de kerk, maar voor Gelarto Rosa, één van de beste ijssalons van de stad, dat er net naast ligt. Hier moet je aanschuiven voor een ijsje, maar je krijgt dan ook een echt kunstwerkje. Je betaalt afhankelijk van hoeveel rijen bloemblaadjes je wil, en dan knutselen ze met verschillende smaken een prachtige roos in elkaar. Het is niet alleen een prachtig ijsje, maar ook erg lekker!

Een voltreffer tijdens ons verblijf in Boedapest was een bezoek aan het Museum of Sweets and Selfies, dat pas in 2018 werd geopend. Hier werden verschillende kamers ingericht in vrolijke kleuren en met leuke attributen, zodat je zelf de leukste foto’s kan maken. Verwacht je o.a. aan een snoepjesbad om in te springen, een eenhoorn-regenboog-kamer en nog veel meer glitter. Er zijn een tiental verschillende themakamers waar je de fotograaf in jezelf kan loslaten. (Entreeprijs ca 10 euro pp)

Ook Fleur mag iets kiezen om te doen in Boedapest, en zij kiest voor MiniPolisz, een interactieve speelplek waar kinderen verschillende beroepen kunnen uitproberen. Zo is er een o.a. een tandartsenpraktijk nagebouwd, een dierenartskabinet, een politiekantoor, een pizzarestaurant, en nog veel meer. Een groot succes is de volledig nagebouwde Aldi-winkel waar kindjes zelf achter de kassa kunnen zitten en de producten inscannen. Ook het kapsalon en het besturen van een trein vallen duidelijk in de smaak. Voor kinderen jonger dan 10 is dit een leuke plek om een tweetal uren te vertoeven.

In de afgelopen jaren zijn de ruin bars in Boedapest heel populair geworden. Hele oude panden en ruïnes werden omgebouwd tot hippe bars met een leuke aankleding. Ideaal voor gezinnen, aangezien het meestal heel ruime bars zijn met ook een gezellig binnenplein. Vooral Szimpla Kert is populair bij toeristen. In dezelfde straat vind je echter nog meer echt leuke plekken om iets te eten en te drinken. Wij gingen ook naar Karavan, een streetfood markt met lekkers uit de hele wereld.

Heb je nog wat meer tijd over?

- Bezoek één van de (100!) badhuizen in de stad en ga lekker weken in het mineraalrijke water. Wij bezochten een thermaal badhuis in een andere stad en het is toch een beleving om te liggen weken in bruin water en intussen te kijken naar de oudjes die in het water een spelletje schaak spelen.

- Bezoek de grootste synagoge van Europa met binnen ook het Joods Historisch Museum

- De Grote Markthal heeft een leuke markt vol lokale lekkernijen, eetkraampjes en souvenirs.

- Net buiten het centrum vind je ook een dierentuin, met nog een heel groot park erbij.

Nog wat tips:

- Boedapest is zeer groot. Op onze eerste namiddag in Boedapest wandelden wij zomaar eventjes 17 kilometer :-) Met een dagticket voor het openbaar vervoer kan je gebruik maken van de metro en van de gezellige trams doorheen de stad.

- De nationale lekkernij van Hongarije is de ‘Kurtos Kalacs’, een dessertje in de vorm van een schoorsteen, waar de eerste minuten ook nog veel stoom uit dwarrelt. Het wordt op iedere straathoek verkocht. Tijdens een bezoek aan Hongarije moet je dit een keer geproefd hebben.

Veel plezier !