Bulskampveld, heerlijke groene long rond Brugge

Zin in een fijne, groene en budgetvriendelijke daguitstap? Zoek niet verder, Bulskampveld it is! Dit grote provinciedomein in het Brugse Ommeland is een één van de grootste bosgebieden op de grens van West- en Oost-Vlaanderen. Op een mooie herfstzondag trokken wij ernaartoe om een frisse neus op te snuiven. Maar we ontdekten nog veel meer.

Foodies als we zijn, besloten we om net voor lunchtijd aan te komen. We hadden een reservatie voor het Urban Café op zak (die reservatie is broodnodig als je een tafeltje wilt bemachtigen op zonnige dagen); en terwijl Fleur alvast de speeltuin verkende, genoten wij van een aperitiefje en een lekkere lunch. Altijd zalig toch als je van op het terras de kinderen in de gaten kunt houden. Die speeltuin is trouwens de moeite. Mooie houten speeltuigen, een touwenparcours, en veel open ruimte om te voetballen of tikkertje te spelen.


Van bij het restaurant en de speeltuin valt al direct het mooie kasteel op. En … goed nieuws … je kan gratis binnen in het kasteel, want het bezoekerscentrum is in het kasteel gevestigd. Hier kan je niet alleen terecht voor fiets- en wandelroutes, verschillende speurtochten of tips, maar je vindt er altijd leuke wisselende tentoonstellingen voor het hele gezin. De tentoonstelling ‘Nachtdieren’ was interactief met de veel voelgaten, en plekken om in of achter te kruiten, altijd een hit bij (kleinere) kinderen. De tentoonstellingen boven zijn ook zeker de moeite, en niet in het minst omdat de oude kapel van het kasteel met de mooie glas-in-lood-ramen echt mooi bewaard is. Breng trouwens zeker een bezoekje aan het rariteitenkabinet op de hoogste verdieping, want de vroegere kasteelheer verzamelde verschillende opgezette dieren en andere bizarre zaken. Een bezoekje waard!



We hadden wel zin in een flinke wandeling en besloten om de Bulskampveldwandelroute te doen, een tocht van zowat negen kilometer langs de mooiste en tofste plekjes van het domein. Je vindt ook wandelknooppunten in Bulskampveld, dus je kan je route eigenlijk zo kort of lang maken als je zelf wilt. Bij de balie kreeg Fleur nog een kaart mee met allerlei avontuurlijke opdrachten die ze onderweg langs de wandeling mocht proberen. Met de belofte dat ze een leuk cadeautje zou krijgen als ze een paar uitdagingen uitgeprobeerd had. Spannend!

Onze wandeling bracht ons naar de kruidentuin, die echt wel mooi was (probeer trouwens in het restaurant zeker eens de mocktail met kruiden uit de kruidentuin!) en langs het vogelopvangcentrum. Vanaf toen was het een aaneenschakeling van bospaadjes, stukjes heide …. en … plankenpaadjes! Ik weet niet wat het is met plankenpaadjes, waar ik word altijd instant blij om op zo’n fotogeniek paadje te lopen. En Bulskampveld heeft zelfs een kort stukje plankenpad over het water!




Intussen waren we terug bij het bezoekerscentrum aanbeland en mocht Fleur haar cadeautje ophalen, een wel heel speciale lolly voor de echte avonturiers. Eentje waar ze met volle moed aan begon, maar die uiteindelijk door de mama is opgegeten. Richting de parking pikten we nog een aantal stuken van de ‘Expeditie Bulskampveld’ mee, een gezinsroute met veel leuke houten speelelementen onderweg. Fleur genoot enorm van het lange klim- en klauterparcours door het speelbos. Wist je trouwens dat je in het hele provinciedomein intussen al meer dan 5 van die expedities vindt? Wij testten ze intussen al allemaal uit, en het zijn één voor één dikke aanraders.


En jij, ben jij er al geweest?