Daguitstapje Plantentuin & het MOT

Eind juni studeerde ons favoriete nichtje af (feest!) en namen wij haar als verrassing mee op een daguitstap naar de Brusselse rand. Want cadeautjes waar je zelf mee van kan genieten, zijn nog beter, toch 😊? We droomden al een tijdje van een bezoek aan de Plantentuin van Meise, dus boekten we onze e-tickets (niet vergeten in deze coronatijden!), pakten een picknick in, en vertrokken naar het Brusselse, waar er 92 hectare wandelplezier op ons wachtte.Speuren met Koning Amaryllo

Fleur kreeg meteen bij aankomst een boekje met een zoektocht en opdrachten voor het hele gezin. Koning Amaryllo, de koning van het Plantenrijk Botanië, zou ons die dag gidsen door zijn land. Het fijne is dat die kindertocht ongeveer parallel loopt met het gebruikelijke parcours door de Plantentuin en de Kunstroute, en dat je zodoende alle hoogtepunten van het park te zien krijgt. In grote letters staat ook aangegeven dat we op het gras MOETEN lopen, dus we voelen ons direct als gezin meer dan welkom hier.
Vrijwel direct na de ingang komen we al bij het ‘Verwonder-je-voeten-pad’, een blotevoetenpad van één kilometer lang. We hangen onze schoenen aan de haak, en geven ons over aan (veel!) modder, zand, lopen op kokosnoten, balanceren op een touw, … Het blotevoetenpad loopt door een stukje speelbos met veel klim- en klautermogelijkheden. Dikke pret en gigantisch vieze voeten gegarandeerd! Onze voetjes zinderen nog na wanneer we ons in het gras vleien voor een picknick aan het water. En nadien is er meer dan speelruimte genoeg met vele grote grasvelden. We zien verschillende families picknicken en spelletjes spelen. Onderweg zien we verschillende kunstwerken en leren we aan de hand van de wolkenkaart het weer voor die dag voorspellen. In het midden van het domein steken we de slotgracht over met een vlot en komen zo bij het Kasteel van Boechout, waar we op het dakterras een mooi uitzicht hebben op het gigantische terrein. Want groot is het hier wel, intussen staat de stappenteller al op meer dan 15.000!Op wereldreis in het Plantenpaleis

En dan hebben we het Plantenpaleis nog niet gezien. De prachtige serre zorgt dat je bij alle weersomstandigheden kan genieten van duizenden soorten planten van over de hele wereld. We zien cactussen, palmen en nog veel meer. We voelen hoe warm en klam het kan zijn in het subtropische woud, en genieten van de regendruppels in het regenwoud. En we komen uiteraard bij de reuzenwaterlelies die zo bekend zijn van de babyfotoshoots. “Oh, mama, ik wou dat ik ook nog een baby was, om daarop te mogen zitten 😊”. Tof ook dat we op het einde van het Plantenpaleis een stukje tussen de toppen van de bomen en planten kunnen lopen! We lopen hier intussen al een dikke 4 uurtjes rond, en eerlijk, we hadden hier gerust nog een aantal uren kunnen wandelen en genieten van de rust en de natuur. Het lijkt me ook leuk om een keer terug te keren in de herfst en de winter, om te ontdekken welke andere planten dan in bloei staan. Of om te genieten van de sfeerverlichting.Het MOT in Grimbergen

Maar de plicht roept … 😊 Want in deze coronatijden met e-tickets en tijdssloten moeten we vertrekken om op tijd te zijn in het MOT, het Museum voor de Oudere Technieken, dat op 5 kilometer van de Plantentuin ligt.


Voor Fleur is er een zoektocht ‘de Schatten van Vlieg’, maar ook buiten de zomervakantie is er altijd een speurtocht met leuke doe-opdrachten onderweg. We starten met het onderdeel ‘Sterke vrouwen, zware was’, waar Fleur kan zien hoe de overgrootmoeders vroeger de was proper maakten en droogden. Per tentoonstellingsruimte zijn er twee à drie leuke opdrachten, zodat wij kunnen genieten van de waspoederreclames van weleer en zij intussen kledij uit de jaren stilletjes kan uitproberen. Op de tweede verdieping leren we alles over smeedkunst en de bovenste verdieping toont alle machines en ambachten voor de houtbewerking. In de nok van het dak is er zelfs een speelzolder ingericht, waar we proefjes kunnen doen met Happe de houtworm. Het MOT lijkt me een ideaal museum om met drie generaties naartoe te komen. Ik durf te wedden dat veel oma’s en opa’s veel dingen uit hun kindertijd zullen herkennen en dan voor kunnen tonen aan de kinderen.
We kraken de code in het museum en krijgen zo toegang tot de donjon, de middeleeuwse toren van het Prinsenkasteel. Er wachten 77 trappen op ons en verschillende verdiepingen die tonen hoe een steenhouwer werkt. Ook hier kan er weer vanalles uitgeprobeerd worden. Want wist je dat een steenhouwer zijn werk doet vanop een krukje met maar één poot? We ondervinden dat het best moeilijk om daarop je evenwicht te houden. En we mogen plaatsnemen op het middeleeuwse toilet 😊. En helemaal bovenop wacht nog een leuk spelletje voor het hele gezin.


De Plantentuin en het MOT, de ideale daguitstap dus voor een combinatie van natuur en een streepje museum in het Brusselse!