Een zalige namiddag in het groen in Kessel-Lo

Afgelopen weekend genoten wij een citytripje Leuven met ons gezin. Na een drukke werkweek eventjes tijd voor elkaar nemen en intussen de hotspots van een stad ontdekken; daar zijn wij wel voor te vinden. Wij zijn echter ook echte natuurmensen, dus na een dagje genieten van het mooiste stadhuis van Vlaanderen, het mooie Begijnhof en de zonnige terrasjes, hadden wij serieus veel zin in een flinke brok natuur. In Leuven word je hier op je wenken bediend, want het uitgestrekte provinciaal Kessel-Lo ligt op nog geen twee kilometer van het station van Leuven. Perfect te combineren dus met een stadsbezoek.

We parkeren de auto aan het mountainbikeparcours en gaan op verkenning. In een provinciaal domein is de natuur vaak meer aangelegd dan in een bos, maar hier is dit niet het geval. Overal worden grasvlaktes afgewisseld met stukjes bloemenweide. We nestelen ons aan een grote speeltuin en zien Fleur in het eerste uur niet meer terug. De verschillende klim-en klauterplekken zijn in natuurlijke materialen gebouw en gaan op in het groen. En dit is niet de enige speelplek. Op verschillende plekken in het domein komen we nog speeltuinen tegen. Op dit ogenblik zijn ze nog een andere grote speeltuin aan het vernieuwen, die in juni 2021 ook open moet gaan.
Ook de kinderboerderij met de ezels en geiten valt in de smaak en bij de daarbij gelegen waterspeeltuin blijven we ook een tijdje hangen. Het fotogenieke ploeterbos is een hit bij de dochter. Op paaltjes lopen over een beekje vol kikkerdril is altijd een uitdaging. Moeder wil net als de dochter ook even tonen dat ze nog altijd avontuurlijk is en sukkelt even later met lange jurk in het poeltje. Gevolg: een natte jurk, voeten vol kikkerdril en omstaanders die de slappe lach krijgen. Maar hé, het is meer dan 25 graden, dus er zijn ergere dingen dan een opfrissing.

En er zijn nog veel meer activiteiten, want verspreid over het hele domein vind je ook nog skateramps, een rolschaalspiste, petanqueveldjes, minigolf en nog veel meer. Normaal kan je op de vijvers ook verschillende types bootjes huren, wat voorlopig door corona nog gesloten is. Er is ook een leuk openluchtzwembad, maar daar moet je op dit ogenblik vooraf voor reserveren.


En helemaal niet onbelangrijk: toegang tot het provinciaal domein is gratis ! Uiteraard is er wel een kostprijs voor bepaalde attracties zoals het zwembad, het verkeerspark of het huren van een bootje. En wil je net als wij echt direct bij de ingang parkeren op één van de verschillende parkings van het provinciaal domein, dan betaal je hiervoor 3 euro.Zin in een extra luxe vakantiegevoel?

Wij besloten onszelf te verwennen met een extraatje en bestelden een heerlijke picknickmand bij Aboxx. Murielle van Aboxx woont in de wijk achter het provinciaal domein (op zo’n 800 meter van de ingang) en zet met veel liefde een prachtige picknickmand voor jou klaar in de pick-up box voor haar deur. En bij picknick mag je je gerust een luxe versie voorstellen. Geen simpele broodjes met kaas en ham, maar heerlijke aperitiefjes, een pastaslaatje, luxe brood en dips, tot en met goddelijke profiteroles en vers fruit als toetje. Het leuke is dat je vooraf niet weet wat er in je picknickbox zal zitten, dus het ‘unboxen’ van de mand is al ervaring op zich voor het hele gezin. Bij het wegrijden mag je de picknickbox met de vuile vaat gewoon weer in diezelfde box aan de deur afzetten. Als dat geen echt vakantiegevoel is !