Getest en goedgekeurd: 'Dagje Blankenberge'

Tijdens een maandagse vrije schooldag in oktober trokken we met drie generaties ‘meisjes’ op uitstap naar Blankenberge.


Omdat wij graag genieten van een streepje groen, parkeerden we de auto bij de grote parking van het ‘Zeebos’, het provinciedomein dat iets buiten de stad ligt langs de kustbaan. We genieten van een wandeling doorheen het aangelegde bos en ontdekken in het midden nog een mooi aangelegde speeltuin en een leuke vogelkijkhut. Vanuit het Zeebos steken we de drukke Kustbaan over en komen zo in het prachtige natuurgebied van de ‘Fonteintjes’. Hier kan je wandelen tussen beschermde duingebieden en plassen en genieten we van het strand, en niets meer. Hier vind je geen hoogbouw, maar alleen natuur en verse zeelucht. Heerlijk !Een paar honderd meter verder kloppen we aan bij SeaLife, klaar om een ontdekkingsreis te maken doorheen zeeën en oceanen. Fleur krijgt een blaadje met verschillende quizvragen, zodat ze bij ieder aquarium of dierenverblijf een klein opdrachtje kan doen. Tof ! Zo leren we bij welke zaken er nodig zijn voor de zeehondenkliniek, welk geluid pinguïns maken en nog veel meer. We bezoeken de verblijven van de geredde zeenhonden en pikken nog net een stukje mee van het voederen van de zeeleeuwen. Fleur vindt vooral het grote klimparcours buiten het paradijs. We klauteren over verschillende hindernissen en hebben zo ook een mooi zicht op de verschillende dierenverblijven die buiten gelegen zijn. Binnen mogen we nog een zee-egel aaien en lopen we vol bewondering door de haaientunnel. Sea Life is dus zeker een bezoekje waard!
Het kleinste meisje van onze bende heeft een niet te stoppen fascinatie voor glibberende beestjes. Hoe giftiger en langer, hoe langer. Moeder daarentegen is geen zo’n grote fan, maar ach 😊 Een bezoek aan het Serpentarium kan daarom niet ontbreken. We wandelen dus verder langs de mooie pier en de dijk en zien even later al de spandoeken hangen met de kameleon, het boegbeeld van het Serpentarium. Er heerst hier een tropisch klimaat, dus we bergen onze herfstjassen op in een kluisje en gaan op onderzoek. Binnenin zijn de verschillende terraria ingebouwd in rotsen, dus het oogt als een mooie verzorgde jungle. We ontdekken ratel-, koren-, en nog veel meer verschillende slangen, verschillende kameleons en zelfs kleine kaaimannen. Het hoogtepunt van het Serpentarium is volgens de dochter echter de meterslange netpython. Meestal zijn de slangen in de zoo vrij passief, maar we hebben geluk en blijven erg lang kijken hoe de netpython van de ene kant naar de andere kant in zijn terrarium glijdt. De dochter is meer dan gefascineerd. Op een bepaald ogenblik maakt de slang echter een verkeerde inschatting en tuimelt ze van het bovenstuk van haar terrrarium naar de onderkant. Het geeft best een harde bons om een slang van meer dan 30 kilogram te horen vallen en we houden er dan ook een kleine hartverzakking aan over. De verzorger weet ons te vertellen dat dit wel af te toe gebeurt, want de netpython is een beetje lomp. Nooit geweten dat er dus ook onhandige slangen waren 😊 Na een ontmoeting met nog wat schorpioenen en vogelspinnen stappen we blij naar buiten, een ervaring rijker! In weekends en schoolvakanties kan je hier ook slangen aaien.Een topdagje dus in Blankenberge!


Deze tekst verscheen ook op de site van www.riebedebie.be. Breng hen zeker een bezoekje voor inspiratie voor leuke daguitstapjes in Vlaanderen.