Ieper, perfecte stad voor een weekendje weg

Waarom Ieper de perfecte stad is voor je volgende familieweekendje weg

Ieper, in de Westhoek op een boogscheut van de Franse grens, is niet alleen de vredesstad, maar ook de kattenstad en de Vlaamse stad die in de Middeleeuwen flinke betekenis had als draaischijf in de textielhandel. En of het een familievriendelijke stad is? Dat hebben wij heel graag voor je uitgetest. En spoiler alert: je hebt niet genoeg aan één dag om alle leuke dingen uit te proberen.


Yper Museum

De perfecte plek om je bezoek te starten? Zonder twijfel de Grote Markt met de imposante Lakenhallen. Toerisme Ieper, met een kantoor in de Lakenhallen zelf, heeft superveel tips voor zowel de grote en de kleine bezoekers. Om de stad écht te leren kennen, gaan we eerst naar het Yper Museum. En daar hoeven we niet ver naartoe te lopen, want ook zij hebben een plekje gekregen in de Lakenhallen. Bij binnenkomst krijgen we een kattenarmband waarmee Fleur op zoek kan gaan naar de verstopte katten doorheen het gebouw. Scant ze die, dan krijgt ze leuke quizvragen over Ieper waarmee ze punten sprokkelt om later een cadeautje mee te scoren. Bij het Yper Museum hebben ze volgens mij helemaal door hoe je ieder lid van het gezin geboeid houdt. Het is fris en kleurrijk ingericht, met als uitschieter uiteraard de hele grote maquette van het middeleeuwse Ieper. Hier kom je trouwens ook te weten waarom Ieper de kattenstad is. En wist jij trouwens hoeveel katten de Lakenhallen precies lang is? Wij nu wel ! Op de bovenste verdieping van het museum kan je zelfs aan de slag met een workshop ‘West-Vlaams voor beginners’. Perfecte start van ons Ieper-bezoek, dit museum!
Een stukje oorlogsverleden meepikken

Ieper is uiteraard onlosmakelijk verbonden met het oorlogsverleden, in deze regio lieten immers honderdduizenden mensen het leven in Wereldoorlog I. Het museum ‘In Flanders Fields’, dat aan de andere kant van de Lakenhallen ligt, wil de banden met het oorlogsverleden bewaren en tegelijkertijd een vredesboodschap brengen. Je kinderen een stukje oorlogsgeschiedenis meegeven is niet altijd gemakkelijk. Hier hebben ze het goed aangepakt: er is niet alleen een doeboekje op kindermaat, maar ook een audioguide speciaal voor hen uitgewerkt. Terwijl wij de volwassen audioguide beluisteren, gaat Fleur op zoek naar poppy’s, waar ze telkens op haar audioguide een thema op kindermaat te horen krijgt. Ze is vooral ook onder de indruk van het stukje ‘loopgraven’ in het museum. Een must tijdens je bezoek in Ieper.Hup, wandelschoenen aan en op ‘kattenjacht’

We zoeken een leuk lunchplekje uit en besluiten om een kijkje te nemen in de rest van het stadscentrum. De familiezoektocht ‘Op kattenjacht’ van drie kilometer lang brengt ons langs de belangrijkste historische gebouwen en ook door een stukje van de ‘vestingen’, mooie oude stadswallen die bij de best bewaarde van ons land horen. Met de leuke opdrachtjes onderweg en het plakken van de stickers komen we al snel bij de Menenpoort. Blijf je trouwens de hele dag in Ieper? Vergeet dan niet om om klokslag 20 uur naar de Last Post te komen luisteren, die hier sinds 1928 al iedere dag wordt geblazen, als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers. En heb je nog niet genoeg gekregen van wandelen in het groen? Dan kan je de hele vestingen af wandelen en intussen de leuke fotoraadsels oplossen.
Op avontuur in Bellewaerde Aquapark Het dieren-en attractiepark Bellewaerde is het grootste deel van de winter gesloten. Maar wist je dat ze ook een cool ‘aquapark’ hebben, waar je je tijdens de koude wintermaanden heerlijk kan gaan opwarmen? Wij namen een vriendin van Fleur mee en gingen op onderzoek uit. Eenmaal binnen kom je in een andere wereld terecht: metershoge planten, piratenschepen, een heus speelfort en nog veel meer. Spring je net als ons ook eerst in een zwemband, om op de traagstromende rivier doorheen het hele park te dobberen? Onderweg ontdek je tropische vissen, verschillende speelzones en een mysterieuze grot met een klimmuur. Ook aan de mama’s is gedacht: er is een sauna en een bubbelzone! Niet onbelangrijk toch? Maar de kinderen komen uiteraard voor het echte werk: de glijbanen! En dan voornamelijk de Aquaventure: een glijbaan waar je met hele gezin samen op een band van af roetsjt, om dan buiten op een groot blad weer de lucht in te gaan. Beetje spannend, maar keileuk!
Extra ideetjes voor een weekendje weg

Heb je net als wij ook zin gekregen in een bezoekje aan de kattenstad? Misschien is een weekendje weg in de Westhoek dan wel een tof idee ! Er zijn hier zooooo veel leuke dingen te doen: - beklim de ‘bergen’ in Heuvelland en geniet van het uitzicht van op de kabelbaan Cordoba. En neem de kinderen daarna mee voor een hapje en drankje in de Kinderbrouwerij. - Provinciaal Domein Palingbeek is een echte familie-hotspot met een leuke speeltuin, mooie plankenpaadjes en een vleermuizenwandeling! - Echte coureurs in huis? De familiefietstocht ‘Crossen door de bossen’ van 26 kilometer lang brengt je langs alle leuke en groene familie-hotspots rond Ieper. - Zonnebeke, op een boogscheut van Ieper, heeft een supercool Avonturenpad en het Memorial Museum Passchendaele, voor wie nog wat meer in het oorlogsverleden wil duiken. En sla Tyne Cot niet over, de indrukwekkende begraafplaats.