Malta & Gozo met het gezin

Malta stond al heel lang op het verlanglijstje van de echtgenoot, omdat je er een zonnige bestemming kunt combineren met veel geschiedenis. Je vindt er immers tempels van meer dan 5000 jaar oud; en restanten van de Grieken, Romeinen, Arabieren en nog veel meer. Tel daarbij nog de mooie kust & kliffen, lekker eten, mooie steden, en je hebt genoeg redenen om verliefd te worden op Malta. Hierbij delen we graag onze aanraders:MALTA

Medina Onze B&B ligt vlakbij Medina, de ‘stille stad’, en dat is dan ook het eerste wat we bezoeken na onze aankomst op Malta. Het is een hele mooie oude stad, waar de tijd wat stil is blijven staan en waar we heerlijk dwalen door de nauwe steegjes. Hier proeven we ook voor het eerst ‘pastizzi’, gevulde bladerdeeghapjes die je bij bakkertjes op iedere hoek van de straat kunt kopen. Voor 40 eurocent per stuk heb je direct weer energie om een extra paar kilometers te wandelen.

Dingli Cliffs en Ghar Lapsi Aan de zuidkust van Malta vergapen we ons aan de Dingli kliffen, een ‘muur van 12 kilometer lang en 220 meter hoog’ waarlangs niemand Malta kon binnenkomen. Dit is een fijne plek om de zon te zien ondergaan. Wat verder aan de zuidkust vind je Ghar Lapsi, een kleine baai en zwemplek in de beschutting van een grot. Het water is hier kraakhelder en azuurblauw. Wij komen hier echter niet alleen voor het natuurschoon, maar ook voor onze date met Aleksandra, de zeemeermin. Voor Fleur hebben we immers een fotoshoot geboekt bij de ‘Mermaids Club Malta’. Aleksandra zorgt voor een superleuke ‘mermaid make-over’ met keuze tussen verschillende kostuums en heel veel glitter. Daarna maakt ze verschillende foto’s tussen de mooie rotsen van Ghar Lapsi. Bij goed weer kan je daarna ook nog zwemmen met de zeemeerminnenstaart. Onnodig te zeggen waarschijnlijk dat de dochter dit het hoogtepunt vond van onze reis?
Valetta Een bezoek aan Malta is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Valetta. Omdat het verkeer rond de stad altijd vastzit, gaan we hier naartoe met de bus. Van bij het centrale busstation loop je door de gezellige winkelstraat de stad binnen. Het is een leuke stad met mooie historische gebouwen en kleine musea. Uiteraard bezoeken we Fort Sint Elmo, en vergapen ons een tijdje aan de cruiseschepen die Malta binnenvaren. Aangezien we Valetta net bezoeken tijdens een regenbui die maar niet ophoudt, kunnen we niet alles van ons te-bezichtigen-lijstje afstrepen, maar het blijft een leuke stad!


Ghajn Tuffieha Bay Aan de westkust van Malta vind je een paar zandstranden en Ghajn Tuffieha Bay is hiervan één van de mooiste. Boven bij de parkeerplaats hebben we een al een prachtig uitzicht op de baai. Daarna daal je een honderdtal treden af, om bij een idyllisch beschut strand aan te komen. Hier is ook een gezellig restaurantje beneden. We hadden net de pech dat het gigantisch begon te regenen toen we hier aankwamen, maar anders kan je hier ook fijn wandelen.


Marsaxxlok en Birzebugga

Het bekendste postkaartbeeld van Malta vind je in Marsaxxlok. Ook wij bezoeken het traditionele vissersdorpje met de tientallen bont gekleurde vissersbootjes. We maken een korte wandeling langs de kade richting het centrum, waar we ook nog even het kerkje bezoeken. Langs het water vind je ook verschillende leuke restaurantjes en marktstalletjes met heerlijke koekjes :-). We combineren Marsaxxlok met een bezoekje aan Birzebugga. Hier is immers een fabriek van Playmobil gevestigd met daarnaast een klein Playmobil Funpark. Met onze grote Playmobil-fan moeten we hier dus even een bezoekje aan brengen. Voor ongeveer 3 euro per kind (prijspeil 2019, volwassenen betalen circa 1,5 euro) heb je een tweetal uren speelplezier met een grote buitenspeeltuin en binnen de verschillende sets van Playmobil waarmee je kan spelen.GOZO

Gozo is ongeveer 15 kilometer lang en 7 kilometer breed. Ideaal dus om hier een paar nachten te verblijven en in twee à drie dagen het hele eilandje te verkennen. Om het half uur vertrekt een ferry vanuit Cirkewwa in Malta. Voor de heenreis betaal je niets; en bij het terugkeren betaal je dan één tarief voor beide trajecten. Wij betaalden ongeveer 22 euro (prijspeil 2019) voor de auto en 3 personen voor de twee trajecten samen. Vanuit het havenstadje Mgarr rijden we door naar een gezellige kleine B&B in Gharb, maar eigenlijk is ieder stadje in Gozo geschikt om het eiland te bezoeken. Ook hier gaan we op pad met onze huurauto, maar hier zijn de wegen zowaar nog smaller dan in Malta, dus af en toe is het wel zweten als je een bus of een vrachtwagen moet kruisen. Gozo is een ideaal eiland als je je autorijskills wil verbeteren 😊


Dwejra Tot in 2018 kon je bij Dwejra de trekpleister bezoeken van de Maltese archipel. Het mooie ‘Azure Window’ is echter tijdens een storm afgebroken. Toch is het nog steeds meer dan de moeite om hierheen te komen. De rotsige kliffen, het azuurblauwe water, en mooie rotsen waaronder de Fungus Rock, zijn adembenemend. Dit is een ideaal plekje om laat in de namiddag naartoe te komen en vanop de kliffen de zonsondergang te bewonderen. Je kan hier ook erg goed snorkelen en duiken.


Victoria Alle wegen in Gozo leiden naar Victoria, de hoofdstad van het eiland; ook gekend met de oude Arabische naam Rabat. De goed bewaarde citadel, hoog boven de stad; kan je vanuit het hele eiland zien. Wij vonden het leuk om na een bezoekje aan de citadel, doorheen de kronkelige straatjes te slenteren en de vele mooie gebouwen en heiligenbeeldjes op iedere hoek van de straat te bewonderen. Het kleine marktpleintje vol met restaurants is een fijne plek om te lunchen.

Our Lady of Ta’Pinu Basiliek Vlakbij onze B&B bezochten we de basiliek van Ta’Pinu. Deze werd hier gebouwd op de plek waar een vrouw uit de buurt door Maria zou zijn tegengesproken. Als het nu waar is of niet: de grote basiliek ligt prachtig gelegen en is zeker een bezoekje waard.


Ggantija Tempels Heel veel tempels in Malta en Gozo staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ggantija, wat ‘reuzin’ betekent; behoort tot de allergrootste van het eiland. In het bezoekerscentrum bekijken we eerst alle vondsten zoals skeletten, kruiken, beeldjes; waarna een mooi aangelegd pad leidt naar de tempels. Ongelooflijk dat deze goed bewaarde tempels hier al 5000 jaar (!) uitkijken over de omringende heuvels. Een straat verder bezoeken we ook de Ta’Kola molen, waar we binnen een kijkje kunnen nemen in het leven van een molenaar.


De zoutpannen van Zebbug Aan de noordkust van Gozo vind je op veel plekken, maar vooral rond Zebbug, nog authentieke zoutpannen, die al door de Romeinen werden gebruikt. Wij rijden met onze huurauto vanuit Gharb langs het water richting het leuke plaatsje Marsalform, en komen zo langs de verschillende zoutpannen. In het begin passeren we vooral de aangelegde hoekige zoutpannen. Hoe dichter echter bij Zebbug, hoe mooier en kronkeliger de zoutpannen eruit zien. Dit is echt een leuke plek om mooie foto’s te maken. De kliffen zijn hier ook prachtig. Marsalform is trouwens een leuke badplaats met een mooie baai en vele restaurantjes om te lunchen. Vlak bij de openbare parkeerplaats is er een mooi aangelegd park met verschillende speeltuinen.Nog wat extra TIPS & TRICKS:

* Eigenlijk kan je Malta & Gozo het hele jaar door bezoeken. Zelfs in de winter zijn de temperaturen nog redelijk. Wij waren er in oktober/begin november en hadden wel een paar regenvlagen. Maar het was nog altijd een mooie 25 graden ° * Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel of Amsterdam richting Malta. Het is een fijne, kleine luchtvaartmaatschappij met goede service. Tijdens de terugreis mocht Fleur zelfs een kijkje nemen in de cockpit. Er vliegen echter ook veel low-cost carriers zoals Ryanair en Transavia naar Malta.

* Je kan gemakkelijk een all-in vakantie boeken op Malta, maar veel leuker zijn de talrijke B&B’s en boerderijen die over het hele eiland verspreid zijn. Vele daarvan zijn echt voorzien op families met kinderen. Wij verbleven op Malta bij Maples Farm Bed & Breakfast, vlakbij de mooie stad Medina, en op Gozo bij ‘Happy & Healthy B&B’. * Eigenlijk is bijna alles op Malta goed bereikbaar met de bus. Zelfs bij de kleinere bezienswaardigheden is er vaak een bushalte. Wel moet je vaak langer wachten of rijden ze door als ze vol zijn. Daarom kozen wij voor een huurauto bij Sunny Cars. De prijzen voor autohuur in Malta behoren tot de laagste in Zuid-Europa, voor circa 25 euro per dag heb je al een kleine auto. De chauffeurs op Malta zijn echter niet van de geduldigste (zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb 😊 ) en de smalle straten zijn vaak een uitdaging.

Malta en Gozo, waar wacht je nog op?