Museumweekend in Leiden

Op zoek naar een boeiende citytrip met het hele gezin? En ook nog eens dicht bij huis? Voor het tweede jaar op rij gingen wij tijdens een winters weekend naar Leiden. En ik vermoed dat het niet onze laatste keer zal zijn geweest. Want Leiden bulkt van de boeiende interactieve musea, en heeft ook nog eens een historisch stadscentrum met op zaterdag een gezellige markt.


Holiday Inn Leiden Buiten het centrum, maar op loopafstand, ligt het viersterrenhotel Holiday Inn, dat zich duidelijk richt op gezinnen, met een zwembad, kleine binnenspeeltuin, en gratis overnachten en eten voor kinderen. Bij de check-in op vrijdag krijgt Fleur direct een tasje met wat kleine cadeautjes (kleurboekje, snoepje, …) om zich tijdens het verblijf te vermaken. De blikvanger van het hotel is de grote overdekte binnenplaats, mooi aangekleed en vol met reusachtige planten, het restaurant, de kinderspeeltuin en een vijver met een klaterend fonteintje en zelfs schildpadden. Terwijl wij de bagage op de kamer zetten, wordt de Jungle Club direct uitgetest door Fleur. Met wat speeltuigen, een voetbal- en pingpongtafel, en een ballenbad, kunnen kinderen zich hier wel een tijdje amuseren. En de ouders dus op het gemak van een mocktail genieten 😊 We nestelen ons tussen de planten en genieten van het familiebuffet. De topper is het dessert waarbij de kinderen zelf een ijscoupe met spikkeltjes mogen samenstellen. Ook het ontbijt is super uitgebreid met naast de gewone zaken ook verse granola en zelfs poffertjes. Ook zin om daar te verblijven? Check hun website hier. Wij kozen voor het museumarrangement, waar naast 2 x overnachten met ontbijt, ook een dinerbuffet en een gratis toegangskaart voor een museum naar keuze is inbegrepen.Naturalis

Op zaterdagochtend gaan we op stap. Vanuit het hotel loop je in ongeveer 30 minuten naar het stadscentrum. Voor we daar naartoe gaan, gaan we eerst het vernieuwde Naturalis bezoeken. Dit museum over biodiversiteit ging in 2019 weer open na een grondige renovatie en krijgt alleen maar lovende recensies. Volgens hun slogan zullen we hier ‘het leven in één dag’ beleven. Dat belooft! Het gebouw waarin het museum in gelegen is, is alvast prachtig en zal het hart van architectuurliefhebbers zeker doen sneller slaan.

Wij besluiten om de bezoekersstroom tegen te gaan en starten ons bezoek op de bovenste verdieping, waar alles draait om ‘de voortplanting’. Ooit al eens op een flipperkast gespeeld om ‘zaadcellen’ tegen te houden? Of met een springbal geprobeerd om ter eerst de eicel te bevruchten? Of net als de dieren een paringsdans gedaan? Of, …. We hebben ons in dit onderdeel echt ‘gejeund’ en heel veel gelachen. Want hier vind je ‘het fallusfestival’ met de allergekste gevormde penissen, of de ‘geile wand’ die toont hoe dieren een partner uitkiezen. Belangrijk om te weten is dat dit onderdeel achter een soort ‘geheime wand’ zit, dus als dit deel te verwarrend zou zijn voor de echt kleine kindjes; dan kan je dit gewoon overslaan.


Nu we opgewarmd zijn 😊, gaan we op bezoek in de ‘IJstijd’. Het leuke van Naturalis is dat je bij iedere hoek wel ergens een biologiestudent vindt die de kinderen een bot in de handen duwt en ze effectief op onderzoek laat gaan. Ze beantwoorden hier met plezier alle kindervragen over botten, mammoeten en fossielen. En daarmee stopt het niet. Want nog eens een verdieping lager ondervinden we aan der lijve hoe een aardbeving voelt en hoe gestolde lava er nu uitziet. En in ‘Dinotijd’ kunnen we ons vergapen aan het gigantisch skelet van Trix, die ooit een prachtige tyrannosaurus rex moet zijn geweest. Ook de honderden opgezette dieren zitten niet suf achter glas, maar zijn op een originele en actieve manier uitgestald. Is Naturalis een vette aanrader? Zeker ! We liepen hier met gemak een halve dag rond. En in het museumrestaurant smulden we van een lekkere (en gezonde) lunch.


Stadscentrum van Leiden

Vanaf Naturalis wandelen we het centrum in. Met een dochter van acht is ‘windowshoppen’ tijdens een dagje uit een must. Hier vind je niet alleen de bekende ketens, maar ook gezellige kleine winkels en veel vintage boekenwinkeltjes. Op zaterdag is er ook altijd een gezellige ‘Botermarkt’ langs het water met heerlijke kibbeling, Hollandse stroopwafels, vers fruit, de heerlijkste zuiderse tapenades, en nog veel meer. En wil je nog wat geschiedenis opsnuiven? Loop dan de trappen op naar de burcht en geniet van het uitzicht.Corpus

Naturalis is uiteraard niet het enige boeiende museum van Leiden. In het centrum vind je ook het museum van Oudheidkunde en Volkerenkunde, die telkens ook extra’s aanbieden voor kinderen. Wij bezochten Corpus, een reis door het menselijk lichaam, net buiten Leiden gelegen. Al van ver zien we het 35 meter hoge lichaam opdoemen, waarin het museum zit. Bij het binnenkomen krijgen we een audioguide en gaan we met de roltrap de knie in. Vijfenvijftig minuten later komen we er, een heel stuk wijzer, via de hersenen weer uit. We hebben o.a. een splinter van heel dichtbij meegemaakt, gesprongen op een tong en gezien hoe een baby’tje in de baarmoeder zit. Na de tour zijn er nog verschillende interactieve verdiepingen met spelletjes, bewegingsoefeningen, enz. Belangrijk te weten: Corpus is pas toegankelijk vanaf 6 jaar en de adviesleeftijd is 8 jaar. Het beste is ook om vooraf een tijdsslot te boeken, zodat je zeker bent van een plekje op het gewenste tijdstip. Per tien minuten mag er immers maar een klein groepje naar binnen, om het vaste parcours te volgen.
Leiden, wij komen met veel plezier volgend jaar weer terug!