Onze 15 tips voor Wallonië met het hele gezin

De zomervakantie staat voor de deur! Plan je een vakantieweek of een weekendje weg in Wallonië? En ben je nog op zoek naar wat leuke en originele tips voor het hele gezin? In dit lijstje vind je 15 bijzondere attracties, musea of instaproof plekken in Wallonië, die wij de afgelopen jaren uittesten en die de omweg zeker waard zijn. Vous êtes prêt? On y va!

Henegouwen

1 Eco-Park Doornik

Er zijn trampolineparken en dan heb je megacoole trampolineparken tussen de bomen. Het Eco-Park in Doornik behoort met stip tot de tweede categorie. In een stukje bos net buiten de stad Doornik zijn er supergrote netten gespannen tussen de bomen, waarop je urenlang kunt springen. Tel daarbij nog hindernissen, tunnels, bruggetjes en schattige hutjes, én gezellige picknickbanken onder die netten. Dit is één van die bijzondere plekken die zot leuk zijn voor jong en oud. Bij het Eco-Park is er ook een klimparcours met een lange zipline over het meer.2 De Woudhalte in Péruwelz

Diep in het zuiden van Henegouwen vind je in het natuurpark van de Scheldevlakte deze vrij onontdekte plek. In het binnengedeelte van de Woudhalte vind je een educatief natuurcentrum, dat erg leuk is ingericht voor iets jongere kinderen. Buiten vind je speelelementen, een blotevoetenpad én een boomkroonpad. Akkoord, het is niet het allerlangste pad ooit tussen de bomen, maar het blijft cool en het zicht van op het zestien meter hoge platform is echt top!3 Het Pass en Mons

Al eens Mons, de provinciehoofdplaats van Henegouwen bezocht? Met een mooi marktplein, kasseistraatjes, gezellige restaurantjes en een paar leuke musea, is dit echt een leuke stad. Iets buiten het centrum vind je het Pass, een plek waar je op een ludieke manier de wondere wereld der wetenschappen kunt ontdekken. Je kan er veeeeeeel verschillende interactieve experimenten uitproberen. Voor de kleinere kinderen is er ook nog een indoor klimparcours, een buitenspeeltuin en een afdeling vol experimenten op kleutermaat.


Waals-Brabant

4 Abdij van Villers-la-Ville

De ruïnes van een oude abdij, saai, denk je? Mis! Deze fotogenieke plek is echt adembenemend mooi. Kies een zo kalm mogelijk momentje uit om hier te dwalen door de ruïnes van deze abdij en alle bijgebouwen, en je kan de prachtigste instaproof foto’s maken. De kinderen mogen ook op veel plekken op en af klauteren en er is veel ruimte om te spelen en rond te lopen. Wij bezochten de abdij op de terugweg van de Ardennen naar huis en geloof me vrij, de omweg is zeker de moeite waard!


5 De site van Waterloo

De echtgenoot hier droomde al enorm lang van een bezoekje aan de leeuw van Waterloo. Als Nederlander die pas vijftien jaar in ons land vertoeft, heeft hij immers nooit de kans gehad om hier op schoolreis te komen. Ondergronds vind je het museum met alle wapenfeiten over Napoleon en de beruchte slag. Geen saaie bedoening hier, maar een interactieve plek met een boeiende zoektocht voor kinderen. De klim nadien tot bij de Leeuw maakt het bezoek helemaal af.


Namen

6 Fondry des Chiens

De Fondry des Chiens is een 20 meter diep zinkgat dichtbij het dorpjes Nismes, niet zo ver van de Franse grens. Eigenlijk is ‘zinkgat’ een wat saaie naam voor een canyon, een kloof dus. En aangezien België verder geen canyons met flinke afmetingen telt, mag je deze plek dus zonder twijfel ‘de grand canyon’ van ons land noemen. Zowel het uitzicht op de kloof als de wandeltocht door de kloof, levert echt de leukste foto’s op.


7 Parc van Furfooz

Dit natuurpark ligt in de vallei van de Lesse, in de buurt van Dinant. De bewegwijzerde wandeling van vier kilometer stuurt je langs prachtige rotswanden, grotten en archeologische overblijfselen. Vooral de grote grotten waar je in kan klauteren, zijn echt spectaculair. Halverwege de wandeling is er bij de rivier een heerlijke picknickplek.8 Kasteel van Vêves

Op zo’n drie kilometer van het park van Furfooz, vind je het sprookjeskasteel van Vêves. Mooi gelegen, perfect onderhouden en Rapunzel-achtige torentjes: check! Bestel hier zeker een familieticket. Dan krijg je niet alleen een leuke zoektocht die je door de tuin en de kamers van het kasteel leidt, maar ook verkleedkledij voor ieder kind (en voor de ouders ook, mocht je dat echt willen). Toen wij er waren, liep het terrein vol met ridders met zwaarden en prinsessen met kroontjes. De tour eindigt met een soort mini escape room, waarbij je met het hele gezin op zoek mag naar de Heilige Graal. Echt leuk!9 Provinciaal domein Chevetogne

In het hartje van de provincie Namen vind je het provinciaal domein van Chevetogne, een supergroot park met talloze activiteiten. Je vindt hier de ene speeltuin na de andere (een hele leuke waterspeeltuin, of een Far West-zandgroeve waar de kinderen echt op zoek kunnen naar goudsteentjes!), een vijver met verschillende bootjes en kano’s, een kinderboerderij, en in de zomer ook een groot openluchtzwembad. Neem een picknick mee en je kan je hier gerust een hele dag vermaken.

Luik

10 Préhisto.museum Heb je thuis kleine archeologen in de dop en wil je echt eens terug in de tijd? Tussen Luik en Hoei, bij Préhisto.museum lukt dat echt! We probeerden er niet alleen het pottenbakken uit, maar wandelen ook langs het blotevoetenpad én probeerden het speerwerpen uit op mammoeten en andere prooien langs de weg. In het domein vind je ook nog een grot met muurschilderingen en op het einde van het bezoek kunnen de kinderen een laatste restje energie kwijt in de mooie mammoet-speeltuin.11 Forestia

Forestia is twee parken in één: een kimpark met een hoogteparcours voor verschillende leeftijden én een erg leuk wildpark. Moeder ondervond aan de lijve dat het kleuterparcours avontuurlijk en hoog genoeg was. Aan het wildpark houden we trouwens een zalige herinnering over. Nooit vergeten we immers het geluid van de groep huilende wolven toen het in de verte begon te donderden en te bliksemen. Echt een mooie ervaring.


12 Wandelingen rond Malmedy

De toeristische dienst van de Oostkantons maakte een gratis brochure vol ‘plezierwandelingen’. Wij testten er afgelopen vakantie twee tochten uit. Wist je dat er naast de waterval van Coo nog een prachtige waterval te vinden is in België? Plezierwandeling nummer drie leidde ons langs een wild kabbelend riviertje naar de waterval van de Baheyon, een zalige plek ! Daarna wandelden we ook nog naar de Rocher de Falize, een uitstekende rotspiek met een adembenemend panorama.Luxemburg

13 Parc Chlorophylle

Dit leuke park, dat zowel educatief als recreatief is, ligt in een bosrijk gebied van 500 hectare. Langs de pedagogische wandelweg vind je leuke installaties over de natuur. Maar wat de kinderen vooral zullen onthouden, zijn de mooie en grote speeltuinen en het boomkroonpad dat je tot in de toppen van de bomen brengt.

14 Laddertjeswandeling in Rochehaut Je hebt wandelingen en avontuurlijke wandelingen. En daarna heb je nog de laddertjeswandeling in Rochehaut 😊. Verschillende borden bij de start van de wandeling zeggen dat deze wandeling niet voor gevoelige zieltjes is. Vijf kilometer lang leidt deze bewegwijzerde wandeltocht je door het mooie bosgebied en langs de rivier. Het gaat flink op en neer tijdens deze wandeling, en dus zijn er af en toe ladders langs de wandeling om de hoogteverschillen te overwinnen. Een wandeling die jullie nog lang zullen herinneren.

15 De burcht van Bouillon en het brugje over de Semois

De imposante burcht van Bouillon torent hoog boven de stad uit. Breng zeker eens een bezoekje aan de binnenkant van de burcht: immens dikke muren, wachttorens, en allerlei foltertuigen wachten op je. Een paar kilometer buiten Bouillon vind je een coole houten hangbrug: de Passerelle de l’Epine. De romantische brug van 55 meter bengelt erg fotogeniek over de Semois en levert mooie plaatjes op. En als je dan toch in de buurt bent, breng dan zeker een bezoekje aan de ‘Tombe van de reus’ in Botassart, met een prachtig panorama over de rivier.Hoeveel van die 15 plekken kan jij al afvinken?

Aftellen maar naar de volgende vakantie!