Op expeditie in de Lilse Bergen

Ben je op zoek naar verrassende, avontuurlijke en betaalbare zomeractiviteiten in Vlaanderen? Neem dan gerust eens een kijkje bij Terra Nova, die op verschillende domeinen in de provincie Antwerpen superleuke gezinsactiviteiten organiseert. Wij probeerden afgelopen weekend ‘Expeditie Lilse Bergen’ uit. Spoiler alert: het was de max!Op zoek naar de 4 elementen in de Lilse Bergen

Op een druilerige zaterdagochtend vertrokken we – gepakt en gezakt – met een klein gezinstentje en bakken goesting in natuur en tijd voor elkaar, richting de Lilse Bergen. Tegen dat we bij de receptie van de Lilse Bergen aankwamen, scheen de zon en was de temperatuur al flink opgelopen. Zou dat hier altijd zo zijn in de Kempen? We kregen een welkomstpakket en een golfkarretje bracht ons en onze slaapmatjes en -zakken naar een klein en gezellig kampeerveldje, waar we kennis maakten met de andere gezinnen. Vier volwassenen en vijf kinderen, klaar voor het avontuur van de maand! Bedoeling van de dag was om zo veel mogelijk amuletten te verzamelen, en op zoek te gaan naar de vier elementen. Wat volgde tijdens de rest van de namiddag, was een soort superleuke mengeling van ‘Expeditie Robinson’ en ‘De Mol’. We waadden geblinddoekt door het water, gingen met een vlot op het water om daar amuletten te zoeken en mochten toen onze beste kaartlees-skills bovenhalen om ook in het bos amuletten te gaan scoren. Na een pauze mét ijsje op het strand werd de klimmuur bedwongen en de speleobox helemaal binnenstebuiten gekeerd om de laatste codes te vinden. Het finalespel speelden we op een laag touwenparcours met lasergeweren. De echtgenoot, die al jarenlange game-ervaring op zijn teller heeft staan, bleek stukken beter in sluipschutters vermijden dan deze moeder in kwestie. ‘Het was Fortnite in het echt.’ Missie van de dag geslaagd dus! Met al onze gescoorde amuletten speelden we - hoera - de kist vrij met kookspulletjes. Wat een zalige avontuurlijke dag was dat!


Een echt kinderparadijs Op zondag mochten we helemaal zelf ons programma kiezen. Keuzestress! Want we ontdekten dat er hier serieus veel te doen valt. De dochter is altijd een vroege vogel en dus gingen we al om half acht op verkenning in de speeltuin. Alhoewel ‘speeltuin’ hier de lading niet helemaal dekt. Zeg immers maar gerust een ‘speeldorp’, want overal waar je rondkijkt op en rond het water kan er gespeeld worden. Van de mooiste klimtoestellen en glijbanen tot waterspeeltuinen en nog veel meer. Het parcours over het water was een dikke hit bij de dochter. En ook aan de iets kleinere kindjes is gedacht met het mooie ‘Eekhoorntjesdorp’. Instant vakantie ook met het strand en het meer waar je heerlijk in kunt zwemmen. Er zijn ook kajaks te huren, net als waterfietsen. En je kan ook apart tickets reserveren voor een cool springkastelenpark op het water. Op het domein is ook een klein attractieparkje met trampolines, skelters, mingolf… Het is absoluut niet overdreven dat je je hier met het hele gezin een hele dag kunt vermaken. Zomertip dus: trommel wat vrienden met kinderen op, bereid een heerlijke picknick en vergeet vooral je zwemspullen niet. Je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn!
Prachtige viersterrencamping Kan je alleen maar terecht in de Lilse Bergen met Terra Nova? Uiteraard niet! De Lilse Bergen is in de eerste plaats een hele fijne viersterrencamping, waar je zowel terecht kan met je eigen tent, caravan of camper. Wij waren er dus met ons eigen tentje en kregen een fijne plek in de buurt van de speeltuin en het meer. We hoefden absoluut niet ver te lopen naar het sanitaire gebouw, dat trouwens spic en span in orde was. En als je meer van het type bent dat echt geen zin heeft om kampeerspullen mee te sjouwen, dan zijn er verschillende leuke plekken om in dromenland te vertoeven. Bij onze wandeling langs het meer kwamen we een superschattige boomhut tegen, en ietsje verder een paar watertenten met een prachtig terras aan het water. En mag het nog iets zotter, dan hebben ze ook nog een foorwagen of een tipi in de aanbieding. Er zijn ook een paar trekkershutten, ideaal voor een iets kleiner budget. En het leuke aan hier overnachten, behalve de fluitende vogels rond je tent, is dat je ‘s ochtends vroeg die gigantisch grote speeltuin helemaal alleen voor jezelf hebt. Of dat je ’s avonds – als de dagjestoeristen naar huis zijn – alleen kunt dobberen op het mooie meer. Instant vakantiegevoel!

Lilse Bergen, heel graag tot de volgende keer!