Roadtrippen door 'Hotel Transsylvanië'

Ooit gedacht aan Roemenië als vakantiebestemming? Nee? Na deze blogpost misschien wel … Met mooie historische steden, veel natuurschoon en leuke attracties, aangenaam zomerweer en (niet onbelangrijk!) een goedkope levensstandaard is Transsylvanië meer dan een aanrader.Sibiu

Wij startten onze reis in Sibiu, die in 2007 culturele Europese hoofdstad was en toen flink werd opgepoetst. Het eerste wat opvalt, zijn de daken van de huizen, waarvan de dakvensters wel ogen lijken. Doorheen de hele stad lijkt het alsof alle huizen ons volgen en aankijken. Sibiu is trouwens een levendige stad met leuke terrasjes en restaurants. Tijdens de zomervakantie is er ieder weekend wel wat te doen, vooral op het centrale marktplein. Wij pikken dansoptredens mee en een gratis voorstelling van het filharmonisch orkest. Het is fijn om de traditionele kostuums te bewonderen. Naast ons traditionele pension ligt het Astra Museum, één van de grootste openluchtmusea van Europa. We lopen tussen verschillende soorten huizen van weleer en kunnen ook deelnemen aan workshops zoals pottenbakken. Daarnaast ligt ook de dierentuin van Sibiu (entreeprijs: 2 euro voor drie personen), die klein is; maar vrij goed onderhouden is.


De Transfagarasan Vanuit Sibiu rijden we het binnenland in en mogen we logeren bij vrienden, die in een onooglijk klein dorpje in de buurt van Victoria een mooi houten huis hebben. Zo fijn om midden in de natuur te mogen slapen!


Van hieruit rijden we naar de Transfagarasan, de spectaculaire bergpas doorheen het hoogste gebergte van Roemenië. Top Gear benoemde deze route met tientallen haarspeldbochten tot één van de mooiste van Europa, en ik kan hen geen ongelijk geven. Boven op de top bij het azuurblauwe meer hebben we een prachtig uitzicht op de weg en we kunnen er zelfs nog even door de sneeuw wandelen.
Brasov en omgeving Brasov met een prachtig mooie oude binnenstad; is het toeristische hart van Transsylvanië. Grappig is dat Brasov net zoals Hollywood boven in de heuvels haar naam in witte letters heeft staan. Vanuit Brasov doen we verschillende leuke uitstappen:Rasnov heeft naast een mooi gelegen citadel bovenaan de stad ook een attractiepark: DinoParc. Voor een entreekaartje van ongeveer 8 euro hebben we een hele namiddag pret met opgezette dinosaurussen, verschillende interactieve animaties en een grote speeltuin. Als je in de buurt bent met jongere kinderen, dan is dit zeker een aanrader.

Roemenië bezit verschillende prachtige kastelen en dat is de ook de filmindustrie niet ontgaan. Netflix gebruikte voor veel van haar laatste romantische films het Peles-kasteel in Sinaia als filmlocatie. Het is dan ook een prachtig dromerig kasteel met vele torentjes.En uiteraard denkt iedereen bij het woord Transsylvanië aan vampieren en bij uitstek Dracula. In de buurt van Brasov vind je bij het dorpje Bran het kasteel van Dracula. In principe is dit een beetje een tourist trap, want de op bloed verluste graaf zou hier eigenlijk ooit maar één nacht in zijn leven geslapen hebben. De file om het kasteel te bezoeken is zodanig lang, dat wij besluiten om rechtsomkeert te maken; maar eerlijk is eerlijk … het is een prachtig kasteel!

En naast vampieren kan je ook niet omheen de beren. Er leven op vandaag nog steeds vrij veel bruine beren in het wild in Roemenië. Bij verschillende wandeltochten wordt ons aangeraden om altijd veel te babbelen of zingen onderweg, of om muziek af te spelen, zodat de beren ons van ver horen aankomen. In Zarnesti bezoeken we Libearty, een plek waar al een lange tijd beren worden opgevangen. Want op vandaag worden er nog steeds circusberen gered, of vinden ze beren die al jaren in een kooi in een restaurant de toeristen moeten entertainen. Hier worden ze liefdevol verzorgd in een groot afgebakend natuurreservaat.

Sighisoara heeft ons al stadje het meest bekoord omdat het een klein compact stadscentrum heeft en veel leuke gekleurde huisjes. Hier vind je gezellige pleintjes, het geboortehuis van Dracula en een mooie historische overdekte straat naar de heuvel boven de stad.Weerkerken In Transylvanië kan je niet omheen de weerkerken. De kerken hier hebben in het verleden veel te maken gehad met aanvallen van buitenaf, en dus werden ze versterkt of gingen ze er steeds meer uitzien als een burcht. We bezoeken Viscrii, een dorpje waar de tijd is blijven stilstaan en waar er nog zo’n fraaie kerk is. Dit dorpje met de witte huisjes is zo lieflijk, dat zelfs Prince Charles van Engeland hier een huisje heeft gekocht.Turda en omgeving Ooit een ondergronds pretparkje gezien? Wij ook niet 😊, tot we in Roemenië kwamen. Bij Turda hebben ze de oude zoutmijn omgebouwd tot een attractieplaats voor het hele gezin. Bovengronds kan je zien hoe vroeger het zout uit de mijn naar boven werd gehaald. Maar waar alle Roemenen voor komen, is de gigantische hal die werd uitgehakt en waar je o.a. een bowling, reuzenrad, speeltuin, vijver met roeibootjes, en nog veel meer terugvindt. Met de vele lichtjes baadt alles in een sprookjesachtige gloed. Als je er ooit als eens van droomde om heel diep onder de grond te bowlen, dan is dit je kans.Vlak bij Turda deden we een prachtige avontuurlijke wandeling doorheen de twee kilometer lange kloof. Het is een prachtige natuurreservaat met rotsen, groen en watervallen. Heel bijzonder is dat hier planten en dieren voorkomen die nergens anders voorkomen in Roemenië.Cluj-Napoca De derde grootste stad van het land is heel levendig, hip en jong met vele koffiebars en hippe eettentjes. We slenteren door de mooie binnenstad en genieten van ‘Central Park’, dat zoals de naam al doet vermoeden, in het centrum van de stad ligt. De stad is booming en dat merk je aan alles. Deze stad trekt ook al veel ‘ghosthunters’, omdat er vrij veel verhalen van paranormale activiteiten in de bossen rond de stad de ronde doen. Mocht je dus zin hebben …😊


Nog wat extra informatie nodig over Roemenië? Uit eten gaan in Roemenië is absoluut geen financiële aderlating. Gemiddeld betaalden wij voor drie hoofdgerechten en 3 drankjes samen ongeveer 15 euro. De porties zijn bijna altijd gigantisch, en het is dan ook helemaal normaal in Roemenië om de restjes mee te nemen naar huis; wat wij dan ook vaak deden. Als je wilt eten in een wat chique of hipper restaurant, dan ben je nog niet meer kwijt dan 30 à 40 euro voor twee personen. Roemenië is trouwens een walhalla voor vleeseters. Schnitzels, worstjes, … en iedere ochtend verschillende soorten knakworstjes bij het ontbijt; als dat geen topper is😊Ook de overnachtingen zijn niet duur. Een kamer in een simpel pension of hotel kost ongeveer 30 euro per nacht. Voor het dubbele kan je al een mooi appartement huren of een kamer nemen in een hotel zoals de Hilton.


Je kan in Roemenië bussen en treinen nemen, maar als je wat kleinere dorpen wilt bezoeken; dan kan je toch best een huurauto nemen. Wij waren erg tevreden van onze Roemeense Dacia, die we huurden via www.sunnycars.be. Wees je er wel van bewust dat je niet veel kilometer per uur kan afleggen. Er zijn immers nog niet veel autosnelwegen en de gewone wegen hebben best veel putten in het wegdek. Ook paard en kar zijn nog steeds niet weg te denken uit het Roemeense straatbeeld. Je zult ook ingehaald worden, veel zelfs 😊, in bochten en op de meest onmogelijke plekken. Ook wordt het rechtse rijvak vaak gewoon gebruikt als een extra parkeerstrook. Maar laat je daardoor niet afschrikken, auto

rijden in Roemenië valt goed mee. In de echt toeristische gebieden wordt volop Engels en Duits gesproken. Ga je wat meer buiten de begane paden, dan zul je toch je beste Roemeens moeten bovenhalen. Aangezien Roemeens een Romaanse taal is en verwant met Frans & Spaans, lukte het ons vaak wel om informatieborden te ontcijferen of om in de winkel in het Roemeens te bestellen.


Mocht je nog vragen hebben over reizen in Roemenië, laat maar horen!