Roadtrippen door Noord-Engeland

Noord-Engeland sprak al lange tijd tot onze verbeelding met o.a. York, Hadrian’s Wall en het prachtige Lake District met zijn verbluffende natuur. Tijdens de paasvakantie trokken wij er 10 dagen op uit om de mooiste plekjes van Noord-Engeland te gaan opzoeken.


Onze reis start in Zeebrugge. Dagelijks vaart P&0 vanuit Zeebrugge naar Hull met een mini-cruiseschip. Aan boord heb je verschillende restaurants, een bar met shows en kinderanimatie, een winkel en een klein kinderhoekje. Het fijne van deze manier van reizen is dat je direct in vakantiemodus bent. In plaats van een hele lange autorit of aanschuiven in de luchthaven, kan je lekker rondlopen, of dineren met zicht op zee of genieten van een (winderige) zonsondergang op het dek. De volgende ochtend rijden we ontspannen en uitgeslapen na een ontbijt rond half tien van het schip.


Yorkshire Dales - Malham

Als eerste stopplek op onze roadtrip hebben we gekozen voor het natuurpark van de Yorkshire Dales, op ongeveer 2 uren rijden. Malham is een gezellig dorpje, met maar een paar straatjes, middenin het natuurpark en gekend voor de Malham Cove, een gigantische kalksteenrots die als decor diende tijdens het filmen van Harry Potter 7. Bij het bezoekerscentrum start er een rondwandeling van 7 kilometer langs deze indrukwekkende rotspartij en Janet’s Foss, een sprookjesachtige waterval midden in het groen. Onze stapschoenen zijn direct ingewijd op dag één 😊

We verorberen die avond onze eerste fish & chips en slapen in de plaatselijke youth hostel. Na er al een aantal te hebben uitgeprobeerd, mogen we zeggen dat we fan zijn van de Engelse jeugdherbergen. Ze liggen vaak in de mooiste natuurplekjes, hebben vaak een speelhoek of een fijne tuin en – niet onbelangrijk – zijn betaalbaar voor gezinnen.
Lake District

We rijden naar Ambleside, aan de oostzijde van het Lake District. Het is een gezellig, maar heel toeristisch stadje. Het hoogtepunt van ons stadsbezoek is een bezoekje aan de Rockshop, waar Fleur mag duiken in een soort ballenbad volgepropt met edelstenen. Voor ongeveer 5 euro mogen we daarna een zakje vullen met de mooiste en meest flonkerende stenen. Echt een leuke originele activiteit.


We besluiten om daarna even de remmen van onze auto te testen. Vanuit Ambleside kan je via de Hardknott Pass naar de westkant van het Lake District. Deze pas is gekend als de steilste weg van Engeland, met op sommige stukken een stijgingsgraad van 33 %. Het is echt een prachtige rit en we komen voorbij prachtige landschappen en mooie uitzichtpunten.De westkant van het Lake District is het meest rustig en we hebben hier dan ook een plekje uitgezocht om een paar nachten te vertoeven. We slapen in een mooie yoert op de Baystone Bank Farm, een actieve boerderij met trekpaarden en met uitzicht op prachtige heuvels. Deze plek is echt een pareltje! Allen daarheen 😊Nog een aanrader in het Lake District, zijn de ‘Treetop Nets’ in Windermere. Dit zijn trampolinenetten die hoog tussen de bomen gespannen zijn, een groot trampolinepark in de lucht dus. Het is vrij duur (ca 22 euro pp), maar zo tof! En als je al moeder een leuke work-out wil, dan kan ik een uur springen op deze netten aanbevelen 😊 Ik ben trouwens niet de enige volwassene die zich hier kostelijk amuseert!

Dit zijn nog maar een paar activiteiten in het Lake District. We maken hier ook prachtige wandelingen rond de meren en ontdekken leuke stadjes. En we botsen ook nog op een leuke stenencirkel, Castlerigg Stone Circle. Misschien niet zo groots als Stonehenge, maar wel op een prachtige locatie en gratis te bezoeken!Hadrian’s Wall

We koesterden al lange tijd de droom om ooit eens langs Hadrian’s Wall te wandelen, de Unesco werelderfgoed locatie die vroeger diende als grens van het machtige Romeinse Rijk. Omdat het ons net iets te lang lijkt om het volledige pad van 134 km te wandelen, besluiten we om er één mooie etappe uit te kiezen. We verblijven in The Sill, het paradepaardje van de jeugdherbergen, dat na een ingrijpende heropfrissing in 2017 de deuren heropende. In het gebouw, dat er een beetje uitziet als een ufo en dat met haar groendak helemaal opgaat in de omgeving, vind je ook nog een restaurant en een boeiend bezoekerscentrum. Het is ook erkend als een officiële ‘dark skies area’, dus je kan je er gerust ‘avonds met een dekentje op het terras zetten om de prachtige sterrenhemel te aanschouwen. Van bij The Sill doen wij een prachtige wandeling langs de bekendste plekken van de muur (Sycamore Gap, gekend van de bekende scène uit de Robin Hood film J, en het Housesteads fort). We komen heel veel gezinnen tegen met kinderen langs het wandelpad. Dit is immers echt een waar klim- en klauterparadijs voor kinderen.
Whitby en Robin’s Hood Bay

We keren terug naar de oostkust van Engeland, naar het stadje Whitby. Heel lang geleden was dit één van de belangrijkste havens ter wereld. En Whitby komt ook voor in veel oude verhalen, zoals bijvoorbeeld in die van Dracula. We komen dan ook heel wat ‘ghost walks’ tegen tijdens onze wandeling in de stad, waarbij er in donkere steegjes enge verhalen van vroeger worden verteld. De majestueuze Whitby Abbey torent hoog boven de stad uit en onze jeugdherberg ligt pal in de tuin van de abdij. ’s Avonds hebben we dan ook een prachtig uitzicht over het stadje. En dan is Whitby ook echt the place to be. Er hangt een hele gezellige sfeer in de stad en de straat bij de pier bruist van het leven met verschillende lunaparken, ijsjeszaken, snoepwinkels en kermisattracties.


Bij de jachthaven ligt ook de Trenchers Takeaway met naar het schijnt de beste fish & chips van heel Engeland. Er staat dan ook constant een gigantisch lange rij mensen aan te schuiven om deze typisch Engelse lekkernij te proeven. We besluiten maar om de wachtrij te skippen en eten in een heerlijk Thais restaurant hier niet ver vandaan. Uitbuiken zit er niet in, want er wachten nog tweehonderd trappen (Fleur telt ze na 😊 ) terug naar de abdij.‘s Ochtends rijden we door het prachtige North Yorks Moors National Park (een groot heidelandschap) naar Robin’s Hood Bay, een piepklein vissersdorpje dat tegen steile kliffen werd aangebouwd. Dit plaatsje was vroeger een echt smokkelaarsnest; en er zouden nog steeds vele ondergrondse gangen zijn die de huizen verbinden. Van op de parking lopen we naar beneden via smalle en steile kasseistraatjes naar de klotsende zee. Het strand is hier echt prachtig! We zoeken samen met vele andere gezinnen naar krabbetjes en fossielen.


Middeleeuwse stad York

Een uurtje daarvandaan ligt York met haar prachtige historische centrum. Hier is meer dan genoeg te doen voor gezinnen: een Vikingmuseum, een spoorwegmuseum, …. Het allerleukste echter vinden wij ‘the Shambles’, een middeleeuws kasseistraatje dat er intussen een beetje uitziet als de ‘wegisweg’ uit Harry Potter. Je vindt er heel veel verschillende speciaalzaken met allerlei prullaria over de bekende tovenaarsjongen. Zalig is het om ‘smekkies in alle smaken’ te kunnen proeven of de toverstaf van Perkamentus vast te houden J Vlak achter het straatje vind je ook de ‘Shambles Food Court’, een marktje met allerlei street food-kraampjes. Omdat de binnenstad van York erg duur is om te overnachten, verblijven wij in de Holiday Inn Express, aan de buitenring van York. Het is een fijne kindvriendelijke plek om te overnachten . Vlak daarbij ligt ook de Monks Cross parking aan een shoppingcentrum, met mogelijkheden om goedkoop een shuttlebus naar de stad te nemen.


Na nog een gezellige dag wandelen in York, kunnen we ’s avonds terug naar het cruiseschip om ons terug te brengen naar Zeebrugge.

England, we’ll certainly be back 😊