Supertoffe gezinswandelingen in West-Vlaanderen

We zitten inmiddels midden in lockdown nummer twee. Bij de persconferentie sprongen wij echter een groot gat in de lucht, omdat je nog steeds de auto mag nemen om op uitstap te gaan. Wij wonen immers in Roeselare, de coolste stad van het land 😊, maar helaas ook één van de minst groene steden van Vlaanderen. Dat betekent dat we om te wandelen in een flinke brok natuur, helaas toch even de auto moeten nemen. Maar gelukkig heeft West-Vlaanderen op wandelvlak heel wat te bieden!


De eerste week van de herfstvakantie zit er op en wij hebben vijf heerlijke wandelingen achter de rug in onze provincie. We gingen telkens met een lekkere picknick op stap en vertrokken vrij vroeg in de ochtend om de drukte van andere gezinnen met kinderen wat voor te zijn. Want om eerlijk te zijn … het was een heel stuk drukker dan anders in de meeste wandelgebieden. In dit artikel geven we je met plezier onze tips mee voor supertoffe gezinswandelingen in West-Vlaanderen: Expeditie Bulskampsveld Net na lockdown nummer 1 gingen wij op pad om alvast drie expedities Bulskampveld uit te testen. Dit zijn vrij korte wandellussen van ongeveer 2,5 kilometer met heel veel speelelementen onderweg. Denk aan: houten constructies om in te klimmen en klauteren, wedstrijdjes dennenappels gooien, verspringen, en nog veel meer. Hier vind je onze blogpost van de eerste drie expedities. Op 31 oktober 2020 opende de nieuwste expeditie van Bulskampveld: Menas. Deze bevindt zich op het terrein van de Broeders van Liefde, een heerlijk rustig domein. De dochter genoot van het balanceren op de verschillende obstakels, de boomschommels, de hangmat en de waterspiegel. Opnieuw een geslaagde expeditie? Zeker en vast ! En eind 2020 opent er nog een nieuwe expeditie Bulskampveld, in het Nieuwenhovebos. Dat wordt er dus eentje om in de gaten te houden.Ninja spelen op het Budopad in Koekelare De echtgenoot wou tijdens de herfstvakantie het bekende beeldhouwwerk van Käthe Kollowitz wel eens zien, op de Duitse militaire begraafplaats. Na een bezoekje aan dit kerkhof in Vladslo, botsten we per toeval op het in de buurt gelegen arboretum in Koekelare. Doorheen dit arboretum installeerde men het Budopad, geïnspireerd op de principes van de Japanse krijgskunst. Dit pad van ongeveer 2,5 kilometer leidt je door middel van ‘Japanse’ paaltjes doorheen een avonturencircuit, gebaseerd op evenwicht, focus en concentratie. We kwamen voorbij moeraspalen, een kruiptunnel en nog veel meer. Ben je in de buurt van Koekelare? Dan kunnen wij dit vrij onontdekt wandelpad alleen maar aanraden!


Multimove in Vleteren

Natuur en Bos en Sport Vlaanderen willen kinderen op een speelse manier laten bewegen in een natuurlijke en uitdagende omgeving. Daarom creëerden ze intussen vier Multimove-paden, met natuurlijke hindernissen en houten constructies. Wij probeerden het gloednieuwe Multimove-pad in Vleteren uit, bij de Sixtusbossen. Bij de leuke speeltuin volgen we de kikker-bewegwijzering op de twee lussen langs bosschommels, evenwichtsbalken en een slalom-parcours. Het volledige pad hier is 4,5 kilometer lang en erg leuk doordat de twee lussen zeer afwisselend zijn. Waar je bij de Sixtusbossen door een echt bos stapt, kom je in de Lovie in een kasteelpark terecht, met zelfs romantische prieeltjes onderweg. En een meevaller … als de lockdown weer over is; dan ben je hier aan het juiste adres om een heerlijk frisse Westvleteren te proeven.Torwoud in Torhout Net naast domein Groenhove vind je sinds een tijdje Torwoud, een klein speelbos met avontuurlijke speeltoestellen en een hele leuke en fotogenieke waterspeelzone. Het allermooist vonden wij het wandelpad dat over het water loopt. Het is een ideaal plekje om mooie foto’s van je kroost of gezin te maken. Combineer het net zoals wij deden, na de lockdown, met een bezoekje aan het kasteel van Wijnendaele, dat niet ver daarvandaan gelegen is.
Avontuurlijk wandelen

Mag het voor jouw gezin net als voor het onze graag nog net iets avontuurlijker? Ga dan op pad met het gloednieuwe boek “Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen”. Akkoord … We hebben hier in Vlaanderen geen gigantische bergen om te beklimmen of kilometerslange canyons om in te turen. Toch slaagden de auteurs er in om 20 wandelingen met voldoende avontuur in elkaar te botsen. Denk aan: vlonderpaadjes en hangbruggen, wilde beesten onderweg, speelbossen, en nog veel meer leuke dingen. Wij testten intussen met ons gezin twee wandelingen uit, en geven het boek een dikke duim omhoog! Dit zijn de twee wandelingen die we uittesten:


Het Westhoekreservaat in De Panne Ach, het zeetje. Hoe zalig kan het zijn om na een lastige en drukke week even naar de zee te rijden om uit te waaien? Wij zijn absoluut geen fan van de promenades en drukke kuststeden, maar des te meer van een ongerept stuk natuur en een strand zonder flatgebouwen op de achtergrond. De mooiste stukjes kust vind je – volgens ons toch – aan de uitzijden, dus in De Panne en in Knokke. De wandeling uit het boek start echt op de grens met Frankrijk. We parkeren onze auto tussen de borden “Welkom in België” en “Bonjour en France”. Geen idee dus in welk land we de auto achterlaten , of het moet een stukje niemandsland zijn. De route is 8,8 kilometer lang, weliswaar zo goed als volledig over mulle zandpaden. Algauw bevinden we ons in het midden van de duinen, die hier ook wel eens Sahara wordt genoemd. We picknicken op een prachtige plek en genieten van de weidse uitzichten op de twee speciaal daarvoor gemaakte uitzichtplatformen. Op de terugweg lopen we een flink stuk over het strand, met alleen maar ruiters, surfers en vooral veel wind om ons heen. Heerlijk! Bereid je voor op een flinke wandeling, want bijna 9 kilometer door het zand wandelen is echt wel een kuitenbijter.

De ‘bergen’ van West-Vlaanderen Heuvelland ofwel de ‘bergen’ van West-Vlaanderen, volgens ons toch de mooiste plek in onze provincie. We wandelden voorheen al eens de ‘Tweebergenroute’ in dit gebied, met dank aan medereporter Renilde Rommens voor de supertip. Haar tieners noemden dit de mooiste wandeling die ze ooit deden, en uit de mond van een twaalfjarige, wil dat natuurlijk wat zeggen … Ook deze wandeling komt bij de Rode Berg, Zwarte Berg en Westouter. We wandelen onder de Cordoba kabelbaan, lopen tussen de druivenranken en ontdekken prachtige vlonderpaadjes bij de Broekelzen. En picknicken doen we natuurlijk op ons favoriete plekje, namelijk Speelberg de Kosmos met het amfitheater, en de leuke speelelementen. Echt een plek om vaak terug te komen voor een heerlijke wandeling. En is de lockdown voorbij? Ga dan iets drinken in de meest familievriendelijke kroeg van Vlaanderen: de kinderbrouwerij. Het hangmattenbos in de tuin was bij ons alvast een flink schot in de roos!Veel wandelplezier 😊