Top daguitstapje in Beringen

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2021

Beringen stond hier ten huize Boerjan al een tijdje op het verlanglijstje. We hadden immers ooit al eens foto’s van de coole Avonturenberg zien voorbijkomen. Samen met het Mijnmuseum en een avontuurlijke wandeltocht door de Vallei van de Zwarte Beek; waren dat alvast drie redenen om eindelijk eens het Limburgse Beringen te verkennen.

We rijden de site van Be-Mine op, de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en ook nog eens uniek in Europa. De stad Beringen heeft de oude mijnsite immers omgetoverd tot een hotspot met veel plaats voor recreatie en groen. Vanuit de auto valt direct de Avonturenberg op. De dochter wil het liefst direct gaan klimmen en klauteren, maar door corona hebben wij uiteraard al een tijdslot geboekt in het Mijnmuseum en moeten we ons tijdig aanmelden. Dus zetten we eerst koers naar daar.

Aan de balie van Toerisme Beringen krijgt Fleur alvast een leuk opdrachtenboekje en bij de ingang worden we enthousiast begroet door een echte oud-mijnwerker. Voor we straks naar de ondergrondse mijnsimulatie mogen, krijgen we in de verschillende museumzalen een kijkje in het leven naast de mijnen. De tentoonstelling is leuk opgezet en ook de opdrachten in het boekje zorgen ervoor dat we ons echt kunnen inleven in het leven van een mijnarbeider. Wist je bijvoorbeeld dat de mijn vroeger eigen orkesten, voetbalverenigingen, en zelfs balletklassen had? Ook de moeilijke en gevaarlijke aspecten van een leven in de mijn komen aan bod.


De oud-mijnwerker neemt ons daarna mee naar de kelderverdieping, voor het echte werk. Met veel passie en enthousiasme legt hij uit hoe een mijn werkt en hoe zijn werk eruitzag. De dochter mag zelfs even een nauwe mijnschacht van heel dichtbij bekijken. We krijgen ook nog een leuk aandenken op het einde. Conclusie: het Mijnmuseum is een dikke aanrader! We weten weer een stuk meer over toch een belangrijk stuk uit onze Belgische geschiedenis. En dan is het uiteraard tijd voor de Avonturenberg. Eerlijk? Dit is één van de leukste speelplekken die we de laatste tijd zagen. Op de terril kan je tussen een bos van 1600 palen via trappen, touwen, klimconstructies, tunnels, glijbanen, hangmatten, en nog veel meer, je een weg banen naar boven, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de andere terrils en de omgeving. Van in de kolenkrater boven genieten we van het eerste lentezonnetje.

Van op de terril hadden we al gezien dat Beringen in een mooi stukje groen ligt. We rijden dan ook naar bezoekerscentrum de Watersnip, om dat natuurschoon van dichtbij te bekijken. We volgen de rode route, omdat die door het mooiste stukje van de vallei van de Zwarte Beek gaat, en ook voor een stuk over plankenpaadjes loopt. En het is een pareltje van een plankenpaadje! Onze rode wandelroute is een kleine zes kilometer, maar er zijn ook kortere routes en zelfs een prikkelpad voor de kleintjes.Heb je intussen ook al zin gekregen om Beringen te ontdekken? Je kunt nog meer dingen doen dan de drie activiteiten die wij deden. Check het zeker op de website van Toerisme Beringen. Veel plezier!