Twee top wandelroutes bij Malmedy

Ben je binnenkort in de Oostkantons in de buurt van Malmedy? Of ben je nog op zoek naar een superleuke wandelbestemming in België? Zoek niet verder! Tijdens de krokusvakantie gingen wij een dagje vanuit de Voerstreek naar de Oostkantons om er de hoogte waterval van België te bezoeken. En, neen, het gaat niet om de waterval van Coo, wat iedereen altijd denkt, maar om die van Longfaye. Ook nog nooit gehoord net zoals wij? Ze is de omweg nochtans echt meer dan waard.


De toeristische dienst van de Oostkantons heeft een brochure uitgewerkt met ‘plezierwandelingen’, dit zijn bewegwijzerde wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de Ooskantons brengen. Je kan de brochure oppikken ter plaatse in de toeristische dienst, maar je kan evengoed – net zoals wij deden – de brochure vooraf downloaden en de gewenste plezierwandeling uitprinten. Eigenlijk heb je zelfs het kaartmateriaal niet echt nodig, want de bewegwijzering is meer dan top. We kozen als eerste voor ‘plezierwandeling 3’ naar de waterval van de Baheyon in Longfaye. Deze wandeling is 12 kilometer, maar je kan er net zo goed voor kiezen om gewoon heen en terug naar de waterval te wandelen. Als je enkel dit doet, moet je rekenen op een tochtje van ongeveer vier kilometer en anderhalf uur tijd. De wandeling start al direct met een spectaculair brugje over het water en volgt dan een heel eind de toch wel flink kabbelende stroom. Bovenaan bij de waterval kan je uitrusten bij een bankje en heb je een leuke picknickplek. Wil je echter leuke foto’s maken? Volg dan het pad naar beneden tot aan de voet van de waterval. Er liggen vrij veel stapstenen in het water, waardoor je echt wel vrij dicht bij de waterval kan komen.

We waren echter niet alleen voor de waterval naar Malmedy gekomen. ‘Rocher de Falize’ stond immers ook al even op het verlanglijstje. Deze uitstekende rots ligt boven een fantastisch mooi uitzicht over de vallei. Ook hier kozen we opnieuw voor een plezierwandeling, deze keer nummer 6 die bij de kerk van het kleine dorpje Bellevaux begint. Het lastigste is de steile klim in het begin, daarna wandel je via leuke paadjes en landbouwwegen richting de Rocher de Falize.

Wij genoten van een half uurtje foto’s maken bij het prachtige panorama. Het tweede deel van de wandeling is echter ook meer dan de moeite. Eerst volg je via een vrij avontuurlijk bospad de loop van de rivier, om daarna door een prachtige groene vallei terug naar het dorp te lopen. Malmedy, we komen zeker nog terug! Te meer omdat er dus nog 23 andere kjwandelingen in de Oostkantons te ontdekken zijn.