Vriendenweekend in Limburg

Al een paar jaren gaan wij op vriendjesweekend met een zootje ongeregeld (lees: een paar beste vriendinnen, hun partners die ook mee mogen en nog wat actieve kinderen). Dit jaar maakten wij Limburg en meer bepaald de streek rond Maasmechelen en Lanaken onveilig. Wij hadden het geluk om een weekendje gepland te hebben in het natste weekend van de zomer van 2019, dus geniet vooral van de ‘regenfrakskes’ in alle mogelijke kleuren op de foto’s.


Connecterra met een ranger


We starten ons weekend in Connecterra, de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op deze plek draaide meer dan een kwart eeuw geleden nog de steenkoolmijn van Eisden en bij de ingang zie je dan ook direct de grote schachtbokken. De naam Connecterra (‘connect’ = verbinden en ‘terra’ = aarde) zegt het al zelf: hier wil men de bezoekers en wandelaars een mooie ervaring geven in de natuur). Je kan het gebied op eigen houtje bezoeken, maar je kan er ook voor kiezen om met een ranger op stap te gaan en iets bij te leren over verschillende thema’s. Wij kiezen voor de ‘Connecterra Special’ en gaan op stap met Hilde en Joseph.

De kinderen krijgen een kompas en een soort schatkaart met foto’s in hun handen en mogen de weg zoeken naar de geheime bestemming in de natuur. Onderweg vertelt de ranger leuke weetjes over het park. Zo vond hij een paar weken geleden nog een gladde slang van 80 centimeter lang en spotten we bij het water een reiger. Na een leuke wandeling komen we aan bij een vuurplaats, waar we uiteraard mogen proberen om zelf vuur te maken. Met een vuursteen en wat brandbaar materiaal (hooi) slaagt iedereen (de ene al wat sneller dan de andere ...) er in om het vuur aan te maken. Het is heerlijk om met een bende vrienden rond het vuur te zitten. Daarna kan het koken in de natuur echt beginnen. Met wat croissantdeeg rond het uiteinde van een tak maken we heerlijke warme broodjes, en de op het vuur gepofte popcorn smaakt heerlijk. Na een heerlijke en gezellige lunch rond het vuur neemt Joseph ons nog mee naar de top van de terril. Connecterra zou immers het mooiste panorama van Vlaanderen hebben, en uiteraard willen we dat met eigen ogen zien. Van hun reclameslogan is echter geen woord gelogen. Bovenop de terril is er een prachtig uitzicht op het omringende groen en water en daardoor wanen we ons even aan de andere kant van de wereld. Een rangertocht kost tussen de 70 en 90 euro voor een groep, en is volgens ons zeker een grote aanrader. Bij de receptie van Connecterra heb je ook nog een fijne speelkuil voor de kinderen en heerlijke biologische drankjes en ijsjes.

Wil je nog water langer in Maasmechelen vertoeven? Dat kan: ga samen shoppen in het net daarnaast gelegen Maasmechelen Outlet Village, of ga naar Terhills Aquapark, een grote speeltuin op het water.Lieteberg - blotevoetenpad


In de namiddag rijden we naar Lieteberg, een andere toegangspoort van het Nationale Park Hoge Kempen en thuisbasis van het langste blotevoetenpad van Vlaanderen. Hier genieten we van een afwisselend parcours van bijna drie kilometer lang over zand, aarde, stenen en keien, boomstammen, … Onderweg komen we nog een uitkijktoren, doolhof, hangbrug en tunnel tegen. Het mooiste stukje is het omhoog klauteren over mooie stenen langs een watervalletje. De kinderen zijn net als ons razend enthousiast over de hele route en hun modderige voeten.
Trekkershut op camping Jocomo


’s Avonds hebben we voor ieder gezin een trekkershut gereserveerd op camping Jocomo in Lanaken. Wist je dat er in de Benelux 750 trekkershutten staan op 250 verschillende locaties? Je kan steeds per nacht boeken (ook in het hoogseizoen) en de prijs voor één nacht is gemiddeld 50 euro (voor 4 slaapplaatsen). Het is een ideale en comfortabele slaapplek als je een weekendje weg wil voor een laag budget. Op www.trekkershutten.nl vind je alle mogelijke slaapplekken. Onze camping heeft ook nog een mooie speeltuin en zwembad, die we door de striemende regen helaas niet kunnen gebruiken … De ligging is wel ideaal: vlakbij verschillende toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en op een steenworp afstand van het mooie Maastricht.


Pietersheim


Op zondag gaan we naar Pietersheim, nog een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en op slechts twee kilometer van onze slaapplaats gelegen. We starten met een bezoek aan de waterburcht; waarvan nog muren en de poorttoren goed bewaard zijn gebleven. Via het zwevende looppad komen we bij het bezoekerscentrum, waar je spelenderwijs meer leert over de regio en de geschiedenis. Er zijn verschillende wandelroutes in het domein, en door de regen kiezen we voor de kortste, het kabouterpad. Onderweg komen we verschillende speelelementen tegen, zoals een leuke heksenketel om magische soep te brouwen. Wat verder komen we bij de kinderboerderij van Pietersheim met uiteraard beestjes, een hele grote speeltuin en een restaurant waar we gezellig tafelen.

Geslaagd vriendenweekend? Check :-)