Wandelen langs het Avonturenpad in Zonnebeke

Afgelopen weekend gingen wij – gewapend met een lekkere picknick in de rugzak – weer op pad. Dit keer zochten we het niet zo ver van huis, en gingen we naar Zonnebeke, waar een gloednieuw Avonturenpad werd gerealiseerd in het Kasteeldomein.

We parkeerden op de ruime parking (niet onbelangrijk in deze coronatijden, met heel veel gezinnen die naar buiten komen om een frisse neus te halen) en zien van ver al de ‘welkomstboog’ van het Avonturenpad. Terwijl de echtgenoot het mooie Maori kunstwerk bij de ingang nog aan het bewonderen is, is de dochter al naar het eerste speelelement gerend. Er zijn stapstammen, wandelbrugjes, touwen, balanceerpaadjes, glijbanen, hangmatten en nog veel meer. En niet onbelangrijk: modderige paadjes. De witte pijlen brengen ons van het ene spelelement naar het andere. En het moet gezegd worden: het kasteelpark is heel mooi aangelegd, met een mooie vijver, picknickbankjes, bospaadjes, grote speelweiden en weidse uitzichten. Een stukje van de wandeling lopen we zelfs tussen een groot boerenveld vol met prei, wat wij West-Vlamingen ‘pret’ noemen. En dus zegt de dochter: ‘Kijk, dit is nu echt eens een ‘prettige’ wandeling’. De waarheid komt uit een kindermond …

Doorheen het park ontdekken we ook ‘poppy gardens’ ofwel kleine thematuintjes in de vorm van een klaproos, die gewijd zijn aan de verschillende landen die meestreden in de grote oorlog.


Aan de voorzijde van de kerk vinden we nog een leuke speeltuin in de vorm van een vliegtuig. En … ook het restaurant Koklikoo, waar je zelfs in deze coronatijden ook take-away kan doen van wafels, pannenkoeken, oliebollen en alle andere dingen waar wij na een wandeling altijd heel erg blij van worden. Als dat geen extra motivatie is om hier de benen te komen strekken!


En ben je net zoals wij nog niet uitgewandeld na het Avonturenpad? Vanuit het Kasteeldomein vertrekken er nog verschillende fiets- en wandelroutes. In het midden van het domein vind je ook het Memorial Museum Passchendaele, waar je het historische verhaal van Wereldoorlog I op een indrukwekkende manier bekijken, met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale, één van de gruwelijkste uit de eerste wereldoorlog. En nu je toch in de buurt bent … Binnen een straal van vijf kilometer vind je ook Tyne Cot, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Wij zijn er al zo veel keren geweest, maar nog steeds beneemt een bezoek aan deze plek me de adem.