Weekendje natuurpracht

Bijgewerkt op: 21 jul. 2020

Direct na de versoepeling van de corona-maatregelen besloten we om er een weekendje op uit te trekken en onze batterijen flink op te laden in een prachtig stuk natuur. Hotel Jerom in Kalmthout stond al een tijdje op ons verlanglijstje, dus we hoefden geen seconde na te denken waar dit eerste post-corona weekendje naar toe zou gaan: de Kalmthoutse Heide!Hotel Jerom

Als je een topplekje in Vlaanderen zoekt voor een weekendje weg, als koppel of gezellig met de hele familie, dan ben je hier aan het goede adres. Uitbaters Kato en Jorg hebben met veel zorg en liefde een plekje gecreëerd met veel oog voor gezellige details én voor duurzaamheid. ‘Eco’ is hier niet zomaar een loze reclameslogan, maar het duurzame vind je terug in de zonnepanelen, de heerlijk geurende ecologische zepen, de stoffen servetten bij het ontbijt en nog zoveel meer. We voelen ons als gezin ook meer dan welkom. Er ligt bij aankomst direct een cadeautje klaar voor Fleur: een insectenpotje met vergrootglas, waarmee ze tijdens de wandeling verschillende beestjes kan observeren. En de leukste verrassing krijgen we nog wanneer we de familiekamer binnengaan. Voor kinderen (vanaf 5 jaar) is er hoog boven de badkamer een gezellig nest gecreëerd waar ze heerlijk kunnen slapen of een boekje lezen. Het is best avontuurlijk, want het is alleen met de ladder te bereiken en het ligt zo’n drie meter boven de grond. Diep respect voor degene die hier de lakens ververst 😊 En trots alom wanneer Kato aan Fleur vertelt dat zij vannacht het allerhoogste bed heeft van het hele hotel!


’s Ochtends staat hier ook een topontbijt voor je klaar. Krakend verse broodjes, vers huisgemaakt broodbeleg en streekproducten …. Met een goed gevulde buik kan je daarna de heide verkennen. En wij kregen nog een bamboe broodtrommel met allerlei lekkers mee voor onderweg, zodat we het mooiste plekje konden uitzoeken voor een picknick.Natuurgebied Kalmthoutse heide

En voor de heide hoef je niet ver te stappen … Want de toegangspoort tot de heide ligt gewoon aan de overkant van de straat. Het Grenspark Kalmthoutse heide met zo’n 6000 hectare natuurschoon aan beide zijden van de Nederlands-Belgische grens, heeft verschillende bewegwijzerde wandelroutes tussen 3 en 8 kilometer. We kiezen voor een combinatie van wandelroute Schaap en Duin, met een extra verbindingslus over een prachtig stuk heide. De dochter vraagt verschillende keren of we nog wel in Vlaanderen zijn, en zelf verwacht ik toch ook op ieder moment om een giraf aan de Afrikaans aandoende horizon te zien verschijnen. Ook de bomen onderweg moeten beklommen worden en de duinen zijn ideale plekjes om te spelen en te picknicken. En in het insectenpotje vangen we mieren, spinnen en een mestkever.Begin dit jaar werd ook de toeristische toren ‘De Stapper ingehuldigd’. Van op 11 meter hoog hebben we een fantastisch uitzicht op het Sappersven, één van de grootste vennen in Vlaanderen. Na elf mooie wandelkilometers kunnen we alleen maar beamen wat we al overal gelezen: dat dit toch wel tot één van de mooiste wandelgebieden in Vlaanderen behoort! Stap trouwens net als ons eens binnen in de Vroente, het bezoekerscentrum van de Heide aan de overkant van de weg. Hier vind je een kindvriendelijke tentoonstelling over de regio en het klimaat.


Arboretum Kalmthout Na een welverdiende rustpauze besluiten we om het Arboretum, aan de andere kant van Kalmthout, te gaan verkennen. Wat een arboretum dan precies is, wil Fleur onderweg graag weten. Dat we veel verschillende soorten bomen gaan zien, kan ik alvast vertellen. Maar wat het nog meer is ? Het Arboretum, een magisch mooie plek, stamt uit 1856 en was oorspronkelijk een kwekerij. Nu is het vooral een prachtig aangelegde tuin met duizenden verschillende bomen, planten en bloemen. We snuiven de geuren op in de rozentuin, lopen door het bamboebos en volgen het spoor over de boomstammen. Langs onze wandeling ontdekken we bananenbomen, zeldzame bloemen en vleesetende planten. In de zomer is er ook een familiezoektocht en doorheen het jaar zijn er verschillende workshops, ook voor kinderen. Vergeet zeker ook je fototoestel niet, want het is een ideale plek om mooie familiefoto’s te maken.

De Schorre in Boom

Na nog een nachtje tussen de lakens in Hotel Jerom, is het helaas weer tijd om richting huis te vertrekken. Onderweg naar West-Vlaanderen besluiten we om een stop in Boom in te lossen, zodat we eindelijk de trollen van Thomas Dambo eens een bezoekje kunnen brengen. In de buurt van de parking van de Schorre maken we eerst nog even een bijzondere fotostop. Bij de ingang van het industrieterrein ‘Hoek 76’ vind je op de rotonde een grappig kunstwerk met tientallen verkeersborden, een tip uit het boek ‘De gekste plek van België, 111 bizarre locaties’. Een stop meer dan waard 😊


En dan is het echt tijd voor de Schorre. Ook blotevoetenpad-fan Fleur heeft er zin, en dus starten we meteen met het ‘Barrevoetspad’. Bijna één kilometer lang stappen we over boomschors, zand, steentjes, gras, aarde en nog veel meer. Het is een avontuurlijk en afwisselend pad, waar we met het hele gezin van genieten. Vooral het modderbad onderweg is een succes.


En dan is het tijd om de grote trollen een bezoekje te brengen. Al snel blijkt dat de uit recyclagemateriaal gemaakte kunstwerken niet zo snel te vinden zijn, maar net dat maakt het zo leuk. Er is geen bewegwijzerd pad dat je langs alle trollen brengt, dus we gaan echt op speurtocht doorheen het bos. Al snel besluiten we dat we hier zeker nog eens terug komen. In de Schorre is er immers nog een grote speeltuin, je kan verschillende sporten uitproberen en er is ook de klimtoren van Intense, die er uitdagend uitziet. We eindigen bij het koppel reuzen dat uitrust en naar de wolken staart. Een ideale plek om na te genieten van dit heerlijke weekend!