Zonnige wandeling in de Gavers - Harelbeke

Zonnige zondagnamiddagen vragen om een leuke gezinswandeling, in ieder seizoen. Na een heerlijk etentje besloten we afgelopen zondag om van de herfstzon te genieten en de benen te strekken tussen het groen.


Provinciaal domein de Gavers ligt in de buurt van Kortrijk, bij Harelbeke, en is met 149 hectare het grootste groendomein in de buurt. Er zijn twee toegangspoorten met bijbehorende gratis parking. We laten de auto achter bij parking ‘Stasegemsesteenweg’ en wandelen het groendomein in. Bij deze parking ligt direct het nieuwe natuurspeelterrein, dat in 2019 werd aangebouwd en vervolledigd. Het speelterrein is mooi opgebouwd met natuurlijke kleuren en materialen. We spotten een leuke boomhut, klimbomen, een ‘holle eik’ met een glijbaan en een leuke hangbrug van meer dan 12 meter lang. Achter de speeltuin ligt een ‘speelbeek’, met wat kabbelend water, stenen en heel veel ruimte om dammetjes te bouwen en heerlijk vies te worden. Hier komen we zeker nog terug! Dit natuurspeelterrein is ook de ideale plek voor een picknick in de lente of de zomer. En voor wie geen zin heeft om zelf eten en drinken mee te brengen, is er ook een cafetaria voorzien.

Na een lange speelpauze wandelen we langs het mooie meer en spotten prachtige rood-met-witte paddenstoelen. We kiezen voor het mooie pad direct langs de waterkant. Er loopt echter nog een buggy- en rolstoelvriendelijk pad iets verder van de waterkant. Een tweetal kilometer verder kunnen we pauze houden bij nog een speeltuin (😊) en komen we voorbij de zwemvijver. In het verleden kwamen we hier tijdens de zomer of tijdens warme lenteweekends al gratis zwemmen in de mooie zwemvijver, met bijbehorende ligweide.We komen ook voorbij een leuke klimwand en hoogteparcours. Op zomerse zondagen en in het voorjaar kan je hier terecht voor een leuke ‘avonturenzondag’, waarbij klein en groot verschillende parcours kunnen uitproberen. Fleur kijkt er al naar uit om de verschillende ziplijnen en hoogteparcours tussen de bomen uit te proberen. Langs het meer, een kijkhut en een mooi bospad genieten we verder van een deugddoende herfstwandeling. Een echte aanrader, de Gavers! Deze blogpost verscheen ook op www.riebedebie.be. Check zeker hun website voor leuke uitjes in Vlaanderen en Brussel.