Zotte natuur in Fondry des Chiens

Intussen al de helft van ons landje afgewandeld en op zoek naar een mooie originele plek om te wandelen? Dan ben je in bij de Fondry des Chiens, diep in een uithoek van ons Belgenlandje, aan het goede adres.
De Fondry des Chiens is een 20 meter diep zinkgat dichtij het dorpjes Nismes, in het natuurpark van Viroin-Hermeton. Eigenlijk is ‘zinkgat’ een wat saaie naam voor een canyon, een kloof dus. En aangezien België verder geen canyons met flinke afmetingen telt, mag je deze plek dus zonder twijfel ‘de grand canyon’ van België noemen.


Vanuit onze woonplaats ligt Nismes net iets te ver voor een daguitstapje, maar bij een autorit op weg naar de Ardennen is dit een ideale pitstop. Vanuit het dorp Nismes moet je de rue Orgeveau uitrijden en daarna op een bosweg de borden volgen richting de Fondry des Chiens en een picknickplaats. Bij de parking bovenaan vind je dan direct een infobord met verschillende wandelingen tussen 3 en 12 kilometer. Heb je niet veel tijd, dan kan je de wandeling skippen en sta je van bij de parkeerplaats binnen de 150 meter bij de canyon. Wij kiezen echter voor de groene wandeling 1 van drie kilometer lang, die ons in het begin al voorbij een paar kleinere zinkgaten brengt. Het leuke is dat ze bij deze wandeling het hoogtepunt (de diepste en langste kloof dus) echt voor het allerlaatste bewaren. Zorg zeker voor een telefoon met een goed gevulde batterij en veel schijfruimte, want je kan hier zot mooie foto’s maken; zowel van in de kloof beneden tot boven bij het fantastische uitzicht. Wij hadden eventjes het gevoel dat we niet meer in België waren, zo mooi is deze plek.
Je kan gerust bij de kloof picknicken (er zijn verschillende bankjes), maar wij kozen ervoor om te gaan picknicken in het dorp zelf (Nismes). Het is namelijk echt een charmant dorpje, compleet met kabbelend riviertje en een ouderwets waterrad. Fondry des Chiens, meer dan omweg waar dus !